Kui juhtute kalamehe käest haugi saama, siis proovige seda Itaalia moodi, nagu teeb Juta Raudnask eksootiliste toidu- ja maitseainete poest Umami.
Juba natuke lahjemalt
Selle retsepti sain Itaaliast Tenuta oliiviistanduse perenaise Marzia käest. Ta soovitas teha haugi niimoodi, et tõeliselt hea oliiviõli toidu sees särama panna. Tulemus on peen ja pidulik, valmistamine aga lihtne ja kõigile jõukohane.
Haug Marzia moodi
1 terve puhastatud haug
2 sellerivart
1 sibul
1 porgand
peotäis lehtpeterselli
1 tomat
6–10 anšoovist õlis (sobib ka Eesti liba-anšoovis)
vett, valget kuiva veini
6–8 sl valge veini äädikat
1 kvaliteetne konservtuunikala vees
head extra virgin oliiviõli
soola ja mõni tera pipart
serveerimiseks kappareid
Pese haug. Sega suures potis pool osa vett ja pool osa veini. Lisa soola, mõned pipraterad, tükeldatud porgand, seller, sibul ja tomat ning peterselli ja veidi oliiviõli. Lisa terve haug, jälgi, et vedelik kataks kala, ja aja keema. Keeda tasasel tulel umbes 15–20 minutit, kuni kala on küps. Tõsta kala välja ja lase täielikult jahtuda. Eemalda nahk ja luud ning tükelda võimalikult suurelt. Tõsta vaagnale.
Kui haug jahtub, valmista kaste. Selleks pane potti 6–10 anšoovisefileed ja lisa valge veini äädikas, tõsta tulele ja suru anšoovised kahvliga puruks. Teises kausis sega kokku tuunikalatükid ja heldelt oliiviõli. Purusta saumikseriga ühtlaseks. Lisa keenud anšoovised. Vala saadud kaste haugitükkidele. Puista peale kappareid. Tõsta serveerimiseni külmkappi.