Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Hea tuju söök: tee toit ainetest, mis rahustavad meeli

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Linda Pärn
Copy
Till rahustab.
Till rahustab. Foto: SCANPIX

Mõnikord lihtsalt juhtub, et kõigest saab mõõt täis. Sensa pakub välja retsepti ainetest, mis rahustavad meeli ning kingivad kõikehõlmava heaolutunde.

Kikerherne-sellerisalat tilliga

  • 150 g porgandeid
  • 100 g sellerit
  • 150 g keedetud kikerherneid
  • 1 sl värsket hakitud tilli

Kaste:

  • 2 sl oliiviõli
  • soola
  • 1–2 sl riisi- või õunaäädikat

Kastmeks pane kõik koostisained purki ja raputa ühtlaseks seguks. Salatiks lõika porgand ja seller peenikesteks tikukesteks. Seejärel keeda porgandit väheses vees 2–3 minutit ja kurna. Järgmisena keeda seller. Sega salatinõus kikerherned keedetud köögiviljadega ja lisa kaste. Raputa tilli peale.

Kikerhernes on esmaklassiline mangaaniallikas – just see mineraal mängib olulist rolli närvisüsteemi tervena hoidvate rasvhapete sünteesis. Seetõttu kutsutakse kikerherneid mõnel pool naljatamisi antidepressantide eelkäijaks.

Seller on ravimtaimena tuntud juba ammustest aegadest peale. Lisaks teistele B-rühma vitamiinidele sisaldab seller ka taimedes harvaesinevat B12-vitamiini. Tänu sellele soovitatakse sellerit neile, kelle elus on palju stressi või kel tuleb püsida pidevalt täie tähelepanu juures. See aedvili on hea kaitse närvilisuse, depressiooni ja ärrituvuse vastu.

Till on maitsetaim, mis aitab meil närvilistes olukordades rahu säilitada ja sügavamalt suikuda. Vanasti anti rahututele lastele tilliseemneid närida.

Põldoa leivavõie

  • 400 g põldube
  • 1/2–1 küüslauguküünt
  • 1 sl sidrunimahla
  • 3 sl oliiviõli
  • 1/4 tl soola
  • 2 näputäit jahvatatud valget pipart

Aja potitäis vett keema ja lisa põldoad. Lase keeda, kuni oad on pehmed, seejärel kurna ja püreesta saumikseriga. Lisa küüslaugust pressitud mahl, sidrunimahl, sool ja oliiviõli. Sega koostisained hoolikalt käsitsi läbi ja lisa viimasena jahvatatud valge pipar. Soovi korral lisa veel üks supilusikatäis oliiviõli.

Põldoad, nagu kõik teisedki kaunviljad, on suurepärane B-vitamiini allikas. Lisaks sisaldavad need L-DOPA-nimelist aminohapet, mis on oluline une, meeleolu ja keskendumisvõimega seotud ajuprotsesside sujumiseks.

Tagasi üles