Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Toorjuustukook hapukate kirssidega

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Linda Pärn
Copy
Toorjuustukook kirssidega
Toorjuustukook kirssidega Foto: NYT

Toorjuust, kitsejuust ja crème fraîche teevad selle koogi kergeks ja õhuliseks. Tulemuseks pole liialt väga magus toorjuustukook, mistõttu võib kirsid ka täiesti ära jätta või valada nende asemel koogile mett ja lisada kaunistuseks röstitud pähkleid.

Vaja läheb

  • 340 g toorjuustu
  • 130 g kreemjat kitsejuustu
  • 85 g suhkrut 
  • 340 g crème fraîche
  • 1 tl vaniljeekstrakti
  • 1/4 tl musta pipart
  • 4 suurt muna
  • 120 g suhkrut
  • kuni 1 kilo kivideta kirsse
  • 2 tl palsamiäädikat
NYT
NYT Foto: ANDREW SCRIVANI/NYT

Eelkuumuta ahi 170 kraadini. Kata 23 cm suuruse põhjaga lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga. 

Mikserda omavahel toasoe toorjuust ja kitsejuust, kuni segu muutub mõnusalt pehmeks. Lisa suhkur ja sega seni, kuni segus pole enam tükke. Vahusta juurde crème fraîche, vanilje ja pipar. Lisa ükshaaval munad ja vahusta, kuni segu on ühtlane.

Vala segu vormi ja küpseta umbes 10 minutit, seejärel keera kuumus 120 peale ja lase koogil küpseda 45 kuni 60 minutit, kuni see on peaaegu küps, aga keskelt veidi vetruv. Võta kook ahjust ja lase sel täielikult maha jahtuda.

Samal ajal kui kook jahtub, valmista kirsikate. Vala paksu põhjaga pannile suhkur ja 160 ml vett. Kuumuta keskmise kuumuse juures umbes 5-8 minutit, kuni suhkur lahustub ja tekib paks siirup. Lisa kirsid ja palsamiäädikas. Aeg-ajalt sega ja kuumuta 2-3 minutit, kuni kirsid muutuvad pehmeks ja ajavad mahla välja. Tõsta augulise lusikaga kirsid välja ja kuumuta siirupit umbes 10 edasi, kuni see väheneb poole võrra. Võta pann tulelt ja sega kirsid sisse tagasi. Võta kook vormi seest välja ja kata kirssidega.

NYT
NYT Foto: ANDREW SCRIVANI/NYT
Tagasi üles