Tsitruselised - apelsin, sidrun, laim jt. - pole mitte ainult mõnus amps, vaid ka asendamatud abilised kodukeemiavabas köögis, õpetab USA kodumajanduse ja meisterdamise spets Bob Vila.
Kodu puhtaks sidruni ja apelsini abil
Väga hästi saab neist meisterdada näiteks üldpuhastusvahendi: täida suur kolmandiku ulatuses purk sidruni- või apelsinikoortega, lisa sinna veega lahjendatud 5% äädikat. Lase segul paar nädalat seista, aeg- ajalt raputades, siis kurna koored välga ning saadud vedelik majapidamispudelisse: sellega saad puhastada köögipindu, vannituba, tualettruumi jms.
Sidruniga saab kuivanud toidujäänustest puhtaks mikorlaineahju: lisa paar tükkideks lõigutud sidrunit veega täidetud kaaneta mikrolaineahju nõusse, lase umbes 3 minutit kõige kõrgemal kuumusel ahjul töötada, seejärel jäta nõu 10 minutiks ahju seisma. Pärase seda võid ahju lihtsalt lapiga puhtaks tõmmata.
Laim ja sool pole sugugi vaid tekiila tarvis, nad aitavad väga hästi ka pliidi puhtaks teha: raputa puhastamist vajavale pinnale soola, seejärel pigista sinna laimimahla ja lase 5-10 minutit seista ja hõõru seejärel svammiga ning puhta lapiga.
Seebi jm. jäljed vannitoa glasuuritud pindadelt aitab kaotada sidrunimahl: hõõru seda puhastavale pinnale, loputa ja kuivata puhta lapiga.
Tahad mõnusalt lõhnavat ja koivaba kappi? Torka apelsini sisse nelgiteri ja riputa see riidekappi - koid põgenevad ja rõivad lõhnavad mõnusalt. Võid ka kapipõhja asetada kuvatatud sidrunikoort täis topitud vana, aga puhta soki.