«Minu kodu» blogi: maja asukoht on kõige tähtsam

Kärt-Britt Kokk
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Minu kodu" blogi maja
"Minu kodu" blogi maja Foto: Kärt-Britt Kokk

Õige krundi valik on ühe ideaalse oma maja tähtsaim osa, sest kui kõike muud saad sa ajapikku muuta ja ringi teha, siis maja teisele krundile ikka ei tõsta küll!

Jõudnud järeldusele, et meie järgmiseks sammuks on maja ehitus (mitte ost), hakkas taaskord suur otsimistöö pihta. Kinnisvaraportaalid said iga päev mitmeid kordi  läbi kammitud ja käisime ka mitut krunti vaatamas. Meie tingimusteks oli, et krunt asuks Harjumaal, oleks võimalik liituda veevärgiga, vähemalt mingigi kõrghaljastus ja asukoht oleks vähemalt bussipeatuse ligiduses, eriti hea oleks veel lähedalasuv pood ja kool.

Kaalusime ka juba ühe krundi ostmist, mis oli meie olemasoleva kodu ja laste kooli lähedal ja mis nagu meile sobivalt, oli taaskord väljakutse omaette - üsna võssakasvanud krundil asus mahapõlenud maja. Kui olime juba sealmaal, et uurida, kuidas rahastada krundi ostu ja maja ehitust ja kus ehituse ajal elada, siis tekkis võimalus saada hoopis kingituseks väike maja vaid kahe toaga aga väga hea asukohaga - linna servas mändide all. 

Kingituseks saadud pisikene maja sobival krundil.

2013. aasta oktoobris saime ametlikult majaomanikeks. 2014. aasta kevadel saime ka oma korteri müüdud ja kodulaenu täielikult tagasi makstud ning veidi jäi üle ka maja remondiks.

Ma tean, et kõigil ei ole seda õnne saada midagi päranduseks või kingituseks ja me oleme väga tänulikud, et meil selline võimalus oli. Siiski - antud maja puhul on tegemist väikse 49 ruutmeetrise majaga, mis vajas kapitaalset remonti ja mis isegi peale kapitaalremondi tegemist, ei ole meile sobiv elamine - puhtalt oma suuruse tõttu - see on ligi 20 ruutmeetrit väiksem kui meie oma korter oli.

Lisaks, tänu meile osaks saanud lahkusele, lubasime, et sugulane, kes maja meile kinkis, saab seal (peale kordategemist) elada niikaua kui ise soovib ja meie ehitame oma elamise lihtsalt seda laiendades. See tähendab just seda, et meil on võimalik oma maja ehitada nullist alates ja kujundada täpselt selliseks nagu ise soovime. Ainukesed piirangud seab olemasolev maja krundil ja lisakulu tekitab see, et ka olemasolev maja tuleb renoveerida kapitaalselt ja oma majaosa välisviimistlust tehes, tuleb ka vanal majaosal uus fassaad ehitada, katus ja aknad vahetada.

Maja nõuab renoveerimist.

Samas - eks krundi ostmine oleks omaette kulu olnud ja finantseerimise osas on selline lahendus meie jaoks siiski palju lihtsam - panga jaoks on olemasolev maja sobiv tagatis ja meie oma kodu ehitus on kategoorias "juurdeehitus". Igal juhul on selline asjade kulg meile suureks õnneks, sest plussid kaaluvad igal juhul miinused üle.

Plaan oli algusest peale selline, et me renoveerime olemasoleva ja lahke kinkija saab seal elada kui olemasolev renoveeritud ja juurdeehitus valmis nii, et me saame oma poolele elama asuda. Ehituse ajal saame kasutada vanemat majaosa oma elamispinnana ja tänu sellele hoiame kokku nii aega kui ka raha, mis kuluks muidu igapäevaselt ehitusobjektile sõidu peale.

Praeguseks on vanem majaosa meil seestpoolt juba renoveeritud - välja on lõhutud kuivkäimla ja maja on ühendatud linna kanalisatsioonivõrku,  ehitatud korralik dušinurgaga pesuruum ja laiendatud köögipinda vana dušikabiini arvelt. Kõik toad on saanud korraliku uue viimistluse ja osad põrandad said lausa üles võetud ja uued ehitatud ning samas ka soojustatud.

Kogu selle renoveerimise vahepeal tegutsesime paralleelselt ka oma kodu ehituseks ettevalmistuste tegemisega - sellest kirjutan järgmistes postitustes. 

Loe ka teisi minu blogipostitusi SIIT ja jälgi minu blogi Facebookis: Minu kodu lehel

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles