Galerii: Väätsal valmis modernne eakate kodu

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Järvamaal Väätsa vallas avab uksed Eesti kaasaegseim eakate kodu, tegemist on ühtlasi ka targa energiasäästliku näidishoonega, mis jälgib enda energia tootmist ja tarbimist.

Väätsale ehitatud eakate kodu on üks neljast Eestisse ehitatud liginullenergia näidishoonest, mis rajatakse Eesti- Šveitsi koostööprogrammi raames. Hoone projekteerimisel on võetud arvesse kõiki aspekte, mis vähendavad talvel küttekulusid ning väldivad suvel vajadust maja jahutada. Suvel vajaminev soe vesi ning elekter toodetakse päikeseenergiast.

Reedel pidulikult avatava hoone teeb eriliseks energia tarbimise ja tootmise monitoorimine, mis annab detailse ülevaate majas toimuvast ning võimaldab selle põhjal õppida nii teadusasutustel kui ehitajatel.

„Teine oluline info, mida tulevikumajade kavandamisel Väätsalt saama hakkab, on energiatõhus juhtimine, mis on neljakümne inimesega majas omaette teadus,“ selgitas Väätsa vallavanem Lauri Läänemets.

Aastal 2019. peavad kõik Eestis ehitatavad ning renoveeritavad avalikud hooned olema liginullenergia hooned. Hiljemalt aastal 2021 laieneb sama nõue kõigile eramutele.

Väätsa eakate kodu asub maalilises mõisapargis. Hoone on rahulik, 38 elukohaga kaasaegse disaini ning kõrgema kvaliteedi teenindusega. Väätsa Eakate kodu on projekteerinud OÜ U-Disain, arhitekt Uko Künnap, ehitas AS Tartu Ehitus.

„Oleme seadnud eesmärgiks pakkuda kodust elamisvõimalust, see väljendub tegevustes, kaunis looduses ning suurepärases toidus,“ lisas Läänemets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles