Täna toimunud Fazeri hommikusöögil esitles restorani Cru peakokk ja kokandusvaldkonna olümpial Bocuse d'Ori lõppvõistlusel Eestit esindanud Dmitri Haljukov uudseid võimalusi, kuidas leiba ja saia põneval viisil suvisel peolaual kasutada.
Peakokk Dmitri Haljukov soovitab: teistmoodi leivaroad suvisele peolauale
Metsaseenesalat päevalilleseemnete ja rohelise sibulaga
(10 inimesele)
- 5 viilu musta leiba
- 5 valget šampinjoni
- 1 šalottsibul
- 100 g soolatud ja eelnevalt leotatud metsaseeni
- 100 g paksu 30% hapukoort (smetana)
- 50 g toorjuustu
- 20 g puhastatud päevalilleseemneid
- 1 roheline sibul
- natuke sidrunit
- peterselli
- soola ja pipart
- tükike võid praadimiseks
Puhasta šampinjonid. Haki seened ja šalottsibul 3x3 mm kuubikuteks ning prae võiga kuldpruuniks. Sega sisse tükeldatud soolaseened ning lisa hapukoor ja toorjuustuga. Lisa maitse järgi soola, pipart, sidrunimahla ning hakitud peterselli. Rösti päevalilleseemned eraldi pannil ning lisa need segule.
Serveeri salat leivaviilul või taignakorvikesel ning kaunista rohelise sibula ja seemnetega.
Suvine rabarberijäätis musta leivaga
- 1 liiter 35%-list vahukoort
- ½ liitrit ahjus küpsetatud rabarberist tehtud mahla
- 10-12 munakollast
- 200 g suhkrut
- näpuotsaga kardemoniseemneid
- pool pätsi musta leiba
- ahjurabarberi mahl
Mahla valmistamiseks pane 1 kg terveid rabarbereid plaadile, puista peale veidi suhkrut ning näpuotsatäis kardemoniseemneid. Lisa 1 klaas vett, kata fooliumiga ning küpseta 180-kraadises ahjus kuni rabarber muutub klaasjaks püreeks (40min-1h). Nõruta mahl.
Jäätise valmistamine
Sega munakollane suhkruga ühtlaseks massiks, lisa vahustamata vahukoor ning jahutatud rabarberimahl. Küpseta vesivannil kuni tekib vedela hapukoore taoline mass ning pane see jäätisemasinasse.
Musta leiva puru
Küpseta musta leiba ahjus kuni koorik muutub krõbedaks. Riivi leivakoorik puruks ning sega jäätise sisse.