Päevatoimetaja:
Kristina Kostap
Saada vihje

Peakokk Dmitri Haljukov soovitab: teistmoodi leivaroad suvisele peolauale

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Kerti Kulper
Copy
Artikli foto
Foto: Ardo Kaljuvee

Täna toimunud Fazeri hommikusöögil esitles restorani Cru peakokk ja kokandusvaldkonna olümpial Bocuse d'Ori lõppvõistlusel Eestit esindanud Dmitri Haljukov uudseid võimalusi, kuidas leiba ja saia põneval viisil suvisel peolaual kasutada. 

Metsaseenesalat päevalilleseemnete ja rohelise sibulaga

(10 inimesele)

  • 5 viilu musta leiba
  • 5 valget šampinjoni
  • 1 šalottsibul
  • 100 g soolatud ja eelnevalt leotatud metsaseeni
  • 100 g paksu 30% hapukoort (smetana)
  • 50 g toorjuustu
  • 20 g puhastatud päevalilleseemneid
  • 1 roheline sibul
  • natuke sidrunit
  • peterselli
  • soola ja pipart
  • tükike võid praadimiseks

Puhasta šampinjonid. Haki seened ja šalottsibul 3x3 mm kuubikuteks ning prae võiga kuldpruuniks. Sega sisse tükeldatud soolaseened ning lisa hapukoor ja toorjuustuga. Lisa maitse järgi soola, pipart, sidrunimahla ning hakitud peterselli. Rösti päevalilleseemned eraldi pannil ning lisa need segule.

Serveeri salat leivaviilul või taignakorvikesel ning kaunista rohelise sibula ja seemnetega.

Foto: Ardo Kaljuvee
Foto: Ardo Kaljuvee Foto: Fazer Eesti

Suvine rabarberijäätis musta leivaga

  • 1 liiter 35%-list vahukoort
  • ½ liitrit ahjus küpsetatud rabarberist tehtud mahla
  • 10-12 munakollast
  • 200 g suhkrut
  • näpuotsaga kardemoniseemneid
  • pool pätsi musta leiba
  • ahjurabarberi mahl

Mahla valmistamiseks pane 1 kg terveid rabarbereid plaadile, puista peale veidi suhkrut ning näpuotsatäis kardemoniseemneid. Lisa 1 klaas vett, kata fooliumiga ning küpseta 180-kraadises ahjus kuni rabarber muutub klaasjaks püreeks (40min-1h). Nõruta mahl.

Jäätise valmistamine

Sega munakollane suhkruga ühtlaseks massiks, lisa vahustamata vahukoor ning jahutatud rabarberimahl. Küpseta vesivannil kuni tekib vedela hapukoore taoline mass ning pane see jäätisemasinasse.

Musta leiva puru

Küpseta musta leiba ahjus kuni koorik muutub krõbedaks. Riivi leivakoorik puruks ning sega jäätise sisse.

Foto: Ardo Kaljuvee
Foto: Ardo Kaljuvee Foto: Fazer Eesti
Tagasi üles