Talvi ja Mati aiablogi: juunikuud alustavad värviliselt iirised ja pojengid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jätkame Talvi ja Mati kauni Võrumaa koduaia ülevaatega: juunikuu tegijad lillede seas meie blogijate aias on iirised ja pojengid.

Muidugi on veel palju teisigi taimi, mis esiletõstmist väärivad - näiteks kuu alguses õitsevad rododendronid ja rahva lemmikud: sirelid.


Iiriseid on meil aias umbes 35 sorti, lisaks veel umbes 10 sorti erinevaid siberi iiriseid ja muid sorte (birma iiris, ja minisordid). Nii, et õiteilu jätkub kogu kuuks. Nagu kõigi lillede puhul, kehtib ka siin lihtne reegel. Mida ilusam õis ja uuem sort, seda kapriissem ta on ja seda  raskem on teda kasvatada. Kõige rikkalikumalt õitsevad ikkagi vanad tuntud sordid ja nende haigestumine on ka tunduvalt väiksem.

Iirised armastavad päikest ja ei talu liigset niiskust. Seetõttu on neid kõige parem istutada kallakule.

Kõige enne näitavad oma õisi madalakasvulised iirised.

Pojenge on meie aias ka umbes 30 sorti. Neid on lihtõielisi, täidis- ja pooltäidisõielisi sorte. Kõige enne hakkab muidugi õitsema vana lõhiklehine pojeng, mis on juuni kuuks juba õitsemise lõpetanud. Järgmine õitseja on sõbranna käest saadud sort, mille nime ma täpselt ei teagi, (ehk Wittmanni pojeng) aga siin ta on.

Puhkema hakkab ka ema aiast toodud punane pojeng (Rubra Plena).

Maasikad õitsevad sel aastal kenasti, aga see veel ei tähenda, et saak on käes. Alati võib leiduda keegi või miski, mis kõik ära rikub. Seepärast ootame veel...

Meie aias on maasikad istutatud peenrakangasse - kangasse tuleb lõigata sobivad augud ja sinna taimed sisse panna. Peenrakangas ei lase umbrohul kasvada ja marjad ei saa poriseks. Tegemist on eelmisel aastal tellitud frigotaimedega - nii nimetatakse külmhoidlas -1,5…-2℃ juures pikemat või lühemat aega säilitatud maasikataimi.

Kuumaasikad on leidnud meil koha kasvuhoone kõrval ja on istutatud kivide vahele. Taimed kasvatasime ise seemnest eelmisel aastal.

Tomatitaimed kasvatame ise, nagu ka kurgi ja paprika. Siis on täpselt teada, mis saagiks tuleb. Oleme seda teinud juba üle 20 aasta. Sordid valime vastavalt kogemustele ja alati katsetan ka paari-kolme uut sorti. Osa tomateid kasvatame ka oma võetud seemnest. Kõige pikaealisem nendest on nn. sidrunitomat, mille esimese tomati ostsime turult ca 20 aastat tagasi ja selle seemnetest sai kasvatatud esimene taim. Samasugune seeme on nüüd juba mitu aastat ka kaubanduses müügis.

Tomatid koguvad jõudu ja eks näe, kas sel aastal ikka saab jaanipäevaks esimesi tomateid, nagu tavaliselt. Väikesi kurke oleme aga peenralt noppinud juba 30 ringis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles