Kummituslood: verise kleidiga näitsik peaministri büroos

Jaak Juske
, ajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kummitus
Kummitus Foto: blogspot.com.

Ajaloolane Jaak Juske esitles hiljuti neljandat ajalooraamatut sarjast «Isa põnevad unejutud ajaloost», mis kannab pealkirja «Tallinna vanalinna kummitused». Postimehe koduportaalis avaldame sellest mõned katkendid.

Valitsuse residentsis Stenbocki majas Toompea serval kummitab väidetavalt noor ja ilus tumedajuukseline tütarlaps, kelle valge kleit on täis heledaid vereplekke. Kummitus pärineb 1855. aastast. Tollal asus majas Tallinna Toomkooli poeglaste pansion. Maja komandandi tütar piidles ülemeelikult seal elavaid noormehi. Isa püüdis tütart korrale kutsuda. Kui too sõna ei kuulanud, haaras mees piitsa ja ajas tüdrukut mööda maja koridore taga. Viimaks ei jõudnud tütar enam eest ära joosta ja langes jõuetult maha. Isa oli jõudnud teda juba mitu korda piitsaga lüüa – nii määrdus tema pikk valge kleit verega. Vaim pole pahatahtlik, vaid pehme loomuga ja teeb möödujale aeg-ajalt sooja paigi. Teda on näinud nii endine peaminister Mart Laar kui ka aastatetagune valitsuse sekretär.

Maja keldris asuvas küttelaos kummitavad ka ehitustöölised, kes olid eluajal krahv von Stenbocki Hiiumaa pärisorjadest talupojad. Uus töö linnas osutus kurnavaks ja enamik neist suri palavikku.

Hiljem mõistis selles uhkes aadlipalees aastakümneid õigust kohus. Vahepeal tühjana seisnud maja korrastati selle sajandi alguses vabariigi valitsuse tarvis ja nii on sellest saanud üks Eesti kuulsamaid hooneid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles