Millised on maailma kõige halvemini planeeritud linnad?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jakarta.
Jakarta. Foto: SCANPIX

Üksluised tunnid ummikutes ja läbimõtlematult planeeritud taristu on märksõnad, mis iseloomustavad maailma kõige kehvemini planeeritud linnasid.

Netiportaalis Thrillist avalatud nimekirja juhib Indoneesia suurlinn Jakarta: autostunud linnakodanikud veedavad aastas 400 tundi autorooli taga, sealhulgas mõistagi ummikutes passides ning alla 2 tunni ei kesta enamvähem ükski sõit. Linnaplaneerimises domineerivad portaali hinnangul lühiajalised ja läbimõtlemata otsused.

Sugeda saavad ka Dubai linnaplaneerijad, kelle nägemust linnast nimetab netiportaal õudusunenäoks pilvelõhkujatest ja kortermajadest, kus jala käia pole võimalik ning ettekujutus avalikus ruumist on kaubamaja või Ferrari muuseum.

Halva näitena läbimõtlemata linnast just liikluse koha pealt tuuakse ka Atlanta USA-s. Portaali hinnagul ei kõlba kuhugi ka Birma uus pealinn Naypyidaw - oma 20-rajaliste kiirteede ja ülelinnalise tasuta wifiga kujutab see endast kodu eikusagil eikellelegi, sest elada ei taha portaali hinnangul seal keegi, välja arvatud selleks sunnitud valitsusametnikud.

Veel jõudsid halvasti planeeritud linnade nimekirja Boston, Sao Paolo, Brasilia, Missoula (USA) ja Dhaka (Bangladesh).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles