Toidud, mis teevad näonahaga imesid

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Oled see, mida sööd ning selle esimeseks märgiks on su nägu. 

Tervisliku jume saavutamiseks tuleb keha varustada vajalike viitamiinide, mineraalide, aminohapete ja fütotoitainetega, mis toetavad nahastruktuuri ja aitavad seda kaitsta vabade radikaalide kahjustuste ja põletike eest. Viimaseid põhjustavad enamasti liigne suhkru ja süsivesikute tarbimine. 

Tavalised patuoinad

Enamasti naised teavad, et naha tervise huvides peaks piirama pitsa, makaronide, koogikeste, küpsiste ja muu säärase söömist. Sama kehvasti mõjuvad aga nahale ka müslibatoonid, puuviljakokteilid, jogurtid ja hommikusöögihelbed, milles on palju peidetud suhkruid. Naha võivad teha põletikulisemaks ka gluteen, piimatooted ja soja. Alkohol ja kohv kuivatavad nahka ja koormavad maksa, mis peab tegelema toksiinidest vabanemisega. See küll ei tähenda, et peaksid kõigest eelnevast täielikult loobuma, kuid kindlasti tuleb kasuks, kui õpid piiri pidama. 

Head toidud - parimad valgud, tumerohelised salatid, kollased viljad, toored seemned

Kehvade toitude vältimisega sama tähtis on süüa neid toitusid, mis aitavad naha uuenemisele kaasa. Peamiselt ei sööda piisavalt valke. Valgud on aminohapete pärast pringi ja kaunilt kumava naha jaoks väga olulised. Parimad valguallikad probleemse naha korral on näiteks chia-seemned, munad, lõhe, tursk, heeringas ja sardiinid. Neis on ka palju oomega-3-rasvhappeid, mis muudavad naha pehmeks ja niisutatuks. 

Tumerohelised viljad nagu lehtkapsas, brokoli ja lehtpeet varustavad nahka antioksüdantidega, mis stimuleerivad keha puhastamist tokisiinidest.

Kollastes puuviljades ja aedviljades on palju karotenoide, mis teevad naha selgemaks ja puhtamaks. Imehästi sobivad selleks papaia, virsikud, ananass, maguskartul ja kõrvits. 

Avokaado, päevalilleseemned, kõrvitsaseemned ja kanepiseemned sisaldavad eriti palju E-vitamiini, mis kaitseb nahka pigmendilaikude ja varaste kortsude eest.

Põhiline on vesi

Vesi niisutab nahka ja uhab kehast mürke välja. Ainus vahe rosina ja viinamarja vahel on vesi. Joo vähemalt kaheksa klaasi vett päevas. 

Näidismenüü ilusa näonaha heaks

Ärgates

Joo klaasitäis leiget vett sidruni ja Cayenne’i pipraga.

Hommikusöögiks

Tee chia-seemne puding maitsestamata mandlipiima, mustikate, kookoshelveste ja kaneeliga. 

Vahepalaks

Joo köögiviljamahla, kuhu pane spinatit, sellerit, kurki, õuna, laimi ja ingverit.

Lõunaks

Söö lõhet, mille kõrvale sega lehtkapsasalat kanepiseemnete, avokaado, peedi ja röstitud maguskartuliga.

Vahepalaks

Lõika papaja viile, millele haki peale värsket münti ja piserda veidi mett.

Õhtuks

Söö turska brokoli, oliiviõli, värske sidruni, basiilika ja tšillihelvestega.

Õhtuseks vahepalaks

Söö arbuusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles