«Minu kodu» blogi: Vundamendi ehitamine ja hind

Kärt-Britt Kokk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vundamendi ehitamine
Vundamendi ehitamine Foto: Kärt-Britt Kokk

Me ei kasutanud vundamendi ehitusel mitte ühtki töömeest kui kaevetöö kopaga välja arvata. Kaalusime küll töömehe palkamist, isegi uurisime erinevaid variante, aga otsustasime, et esialgu pusime ise teha ja kui üle jõu käib, siis võtame töömehe. Õnneks oli meil nii korralik juhendaja kui ka abikäsi selle töö juures ja umbes kahe kuuga sai vundament valmis. 

Enne vundamendi ehitust uurisime ka tuttavate töömeeste käest, et kui palju selline töö maksaks ja kaua aega võtaks. Pakuti välja, et umbes 2 nädalat ja töö hinnaks pakuti 1200 kuni 1400eurot. Arvasime, et proovime esialgu oma jõududega ja kui ikka liiga raske on või aega ei jätku, siis võtame mõne töömehe müüri laduma. 

Kui kopp oli vundamendi jaoks kraavi valmis kaevanud, hakkas pihta üks igavesti tüütu aga hädavajalik mõõtmistöö. Kõrgusmärgid tõmbasime puidust vaiadele, mis eelnevalt kõvasti maasse tagusime ja neid vaiasid sai üsna palju. Kui mõõtmistööd tehtud said, sai hakata vundamendi taldmiku plokke laduma. Üks taldmikuplokk pidi väidetavalt kaaluma umbes 25kg. Mees suutis vaid nädal enne plokkide saabumist ühe käelihase nii valusalt ära tõmmata, et oli sunnitud valuvaigisteid sööma ja raskeid asju tõsta ei saanud ning selle tõttu sain omajagu plokke ma ise tassida. Õnneks käis abis ka mehe vend ja juba nädal hiljem sai mees ise ka raskemaid töid teha. 

8. augustil sai esimene taldmikukivi paika pandud. Nädal hiljem oli juba kogu taldmik maas - igal õhtul tegime natuke ja nädalavahetustel tegime pikemad tööpäevad. Naersime, et kui teised nautisid kuuma suveilma varbad rannaliivas, siis meie olime samuti "varbad liivas" - tassimas raskeid vundamendiplokke. Kui taldmik laotud oli, sai sinna sisse paika pandud armatuur ja selle sidumise tegin ise ära - mehe isa näitas paar korda ette, kuidas see käib ja sain selle üsna kiirelt tehtud.

Vundamendi taldmik laotud ja armatuur paigas
Vundamendi taldmik laotud ja armatuur paigas Foto: Kärt-Britt Kokk

Algas taldmiku täitmiseks betooni tegemine. Selleks ostsime ainukese (vundamendi ehituseks) puudoleva masina - segumasina. Kaalusime ka varianti võtta see masin rendifirmast, aga kuna ehitame töö kõrvalt ja aega jagub selleks kaootiselt, siis soodsam oli osta see masin. Kui seda tulevikus enam vaja ei ole, siis alati saab maha müüa. Rentides oleksime maksnud pea sama summa, mis uus masin soodushinnaga maksis. Taldmikubetooni valasime ühe päevaga - selleks oli meil juba paras töödejaotus - üks tegi segu ja tassis ämbreid, teine valas ja tasandas. 

Taldmiku täitmine betooniga
Taldmiku täitmine betooniga Foto: Kärt-Britt Kokk

Kui taldmiku betoon oli kuivada saanud, alustasime vundamendimüüri ladumist plokkidest. Õnneks olid müüriplokid kergemad - vaid 15kg. Selleks, et müürisegu saaks õige paksusega kiht, ehitas mees selle jaoks puidust rakise - ladusime aga kelluga segu sisse ja tasandasime ära - rakis eest ära ja kivi peale ja loodi - nii läks see töö üsna nobedalt. Esimesed müüriread tegi mees koos vennaga ja mina olin neil päevil vaid lapsehoidja ja köögikata rollis. Kolmele polekski õieti tööd jagunud ja kahekesi suutsid nad ära laduda ühe rea kive päevas. Peale teist rida - kokku tuli neid viis - läksin juba ise appi ja lasime vennal puhata ning hakkasime lisaks nädalavahetustele ka õhtuti jupikaupa tegema. Kartsime, et ei jõua soovitult septembri lõpuks valmis kui rohkem ei tegutse ja eks omajagu oli asi selles ka, et tahtsime sellega juba ühelepoole saada. Ei teadnud ju ka, mis ilmad lähipäevil tulemas on - paduvihmaga ei kannata seda tööd teha. 

Vundamendimüür laotud
Vundamendimüür laotud Foto: Kärt-Britt Kokk

Viimased kaks rida plokke ladusimegi ühe nädala õhtute ja nädalavahetusega ära. Hea tunne oli, kui see tehtud sai. Kui alguses tundusid müüriplokid ikka päris rasked, siis kuskil kolmandast reast edasi läks nende tassimine kuidagi lihtsamaks ja enam ei olnud hommikuti isegi valusaid lihaseid tunda - nii ära harjusime selle suhteliselt raske füüsilise tööga. 

Nii palju kui me vundamendi ehituse hindu uurisime, siis umbes sama suure vundamendi ehituse eest küsitakse üle kümne tuhande euro, meil läksid materjalid maksma ligi 5000euri. Selle summa sees on ka segumasin ja koparent. Ehitusmaterjalide ostmisel võtsime hinnapakkumisi materjalidele koos transpordiga kuue erineva poe projektimüügist ja valisime siis soodsaima hinna. Tänu sellisele hinnavõrdlusele saime omajagu hinnavõitu materjalidelt ja seda lausa sadades eurodes. 

Septembri keskpaigas oli meil kogu müür laotud. Sealt edasi läks juba kiirelt ja kergelt - kahe päevaga said pandud EPS-plaadid, mis omakorda olid saalungid vundamendivöö valamiseks. Vöö armeeringu ja betooni valamise tegime ühe terve päevaga ära - mees tegi betooni ja andis poolikute ämbrite kaupa üle vundamendiserva ja mina siis järjest valasin ja tasandasin. Vundamendi täiteliiva oli liialt vähe ja selle tõttu tuli suuresti neid raskeid ämbreid tõsta vöökohast kõrgemale, et saaks ämbrist betooni saalungite sisse valada. Muidugi oleks kõige lihtsam olnud betoon tellida ja siis lasta valada kogu see ring, aga me otsustasime, et saame ise käsitsi ka selle tehtud. 

Kokkuvõttes - raske töö ära tehtud, raha kokku hoitud ja vundament on valmis. Võib endaga rahul olla ja saab hakata tagasitäitega tegelema - õigemini sõnastades siis liiva juurde loopima hakata. Selleks tuleb veel liiva juurde tellida, sest seda jäi meil päris korralik kogus puudu, aga krunt on nii täistopitud, et peab enne juurde tellimist selle liiva jaoks ruumi tegema. Ja seekord ei taha me käsitsi loopimisest midagi enam kuulda ja tellime jällegi kopa. 

Loe ka eelnevaid blogipostitusi SIIT! 

Täiendasin vastavalt kommentaaridele: 

Vundamendimüür sai vastavalt juhendile armeeritud bi-armatuuriga peale esimest ja enne viimast plokirida. Nurkades on taldmiku ja vöö armatuur painutatud L-kujuliseks ja seotud korraliku ülekattega. Pildil olev taldmiku armeering (ristuv koht) - olulisem oli seal, et välissein oleks korraliku armeeringuga, sest see sisesein ei ole kandev sein. Drenaaž on plaan ka paigaldada, pole selleni veel jõudnud. Eelkõige saab vihmavesi eemale suunatud kivikastidesse - kirjutasin sellest ka ühes eelmises postituses. Maapind on siin tõesti hea kuiv liiv, kust vesi kiirelt kaob. Kuhugi loike ei teki ja liiv ära "ei voola". Töötunde kokku ei arvutanud - nagu kirjutasin siis esimese kuu tegime vaid nädalavahetustel, teisel kuul juba mõned tööpäeva õhtud ka. Konstruktiivne kriitika on hea ja kommentaarid vägagi oodatud, kui need tõesti nõu annavad ja ka teistele ehk abiks on. 

Loe ka teisi minu blogipostitusi SIIT ja jälgi meie tegemisi FACEBOOKI lehel Minu Kodu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles