Rannamõisa linnulihablogija Ragne Värk jagab nõuandeid, kuidas kalkunimaksast kerge vaevaga maitsev ja tervislik roog valmistada ning mida pidada silmas, et maks valmistades oma maitset ja omadusi ei kaotaks.
Kuidas ja mida valmistada kalkunimaksast?
Kalkunimaksa on äärmiselt lihtne ette valmistada. Kõige paremini maitseb see praetult koos lihtsa kastme ning kerge lisandiga.
Ragne nipid hea kalkunimaksa valmistamiseks:
- Enne valmistama hakkamist eemaldage maksalt üleliigsed kelmed.
- Leotage maksa eelnevalt 15-30 minutit piimas, et kaotada sellele omane kergelt mõrkjas maitse.
- Pärast piimas leotamist kuivatage maks korralikult majapidamispaberiga.
- Üleküpsetamise vältimiseks praadige maksa kõrgel kuumusel ja kiiresti mõlemalt poolt, kuid samas jälgige, et see tooreks ei jääks.
- Tavalise õli asemel praadige maksa peekonirasvas või kui külmkapis juhtub olema pardi- või hanerasva, kasutage neid.
Vaja läheb
Praetud maks:
- 400 g jahutatud kalkunimaksa
- piima (maksa leotamiseks)
- soola, jahu, õli
- pipart
- 2 muna
- 4 peekoniviilu
Siidrikaste:
- 1 dl magusamat (pirni)siidrit
- 1 sl heledat sojakastet
- 1 tl mahedat sinepit
- 2 sl rõõska koort (10%) või kookospiima
Hernepüree:
- 150 g brokolit
- 150 g herneid
- 1 sl võid
- ca 1,5 dl piima
- 50 g toorjuustu (maitserohelisega)
- soola
Hernepüree valmistamine
Keeda herned ja brokoliõisikud soolaga maitsestatud vees pehmeks. Nõruta ning lisa siis köögiviljadele või ja piim ning püreesta saumikseriga ühtlaseks massiks. Sobiva konsistentsi saavutamiseks võid lisada piima. Kõige lõpuks sega lusikaga püreesse toorjuust. Maitsesta lõplikult.
Siidrikastmes maksa valmistamine
Pane maks eelnevalt piima sisse likku umbes 15 minutiks. Seejärel kuivata maksatükid majapidamispaberiga ning püherda neid soolaga maitsestatud jahus. Kuumuta pannil suur sorts õli, lisa maksatükid ning prae need kiiresti mõlemalt poolt küpseks. Seejärel lisa pannile siider, sojakaste ning sega sisse sinep. Alanda kuumust ning lase kaane all podiseda paar minutit. Sega juurde koor ning tõsta pann tulelt.
Prae teisel pannil peekoniviilud ja praemuna valmis (soovitavalt jäta munakollased vedelaks). Maitsesta munad soola ja pipraga. Serveeri maks koos kastme, hernepüree, peekoni ja praemunaga.