Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Õuntest, aga eriliselt: õunamögin

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Britt Rosen
Copy
Õunamögin.
Õunamögin. Foto: Jana Solom

Õunad on sügisene köögirõõm ja nädalalõpp parim aeg neist kooki küpsetada või moosi keeta. Kui aga otsid kodusele õunatoiduklassikale vaheldust ega pelga värvikamat retseptiseiklust, on moeeksperdi Ester Kannelmäe lemmikud just need õiged.

Õunamögin

Õunamöginat võib süüa niisama purgist või ka lisandina. Samuti on Ester seda proovinud juustuleiva peal – klapp oli hea. Kõige paremini toimib see aga koos kanaga või siis soojendatult vegani variandis praejuustu (näiteks Kalamatsi meierei oma) kattena. Kana puhul tuleb pruunistada liha pannil, panna ahjupotti, valada peale õunamögin ning lasta kaane all umbes tunni haududa.  Retseptist saab umbes 5 liitrit.

•          4 l südamikust puhastatud ja tükeldatud õunu

•          1 l tükeldatud paprikat

•          1 l tükeldatud sibulat

•          200 g tükeldatud kuivatatud aprikoose

•          200 g suuri kollaseid rosinaid

•          200 g suuri tumedaid rosinaid

•          4 suurt küüslauguküünt

•          3 sl kurkumit ehk kollajuurt (kui soovid vürtsisemat, siis asenda osa kogusest karripulbriga)

•          5 sl rafineerimata roosuhkrut

•          2,5 sl meresoola

•          1 sidruni riivitud koor

•          0,5 tükeldatud mahedama maitsega tšillit

•          0,5 sidruni mahl (kui õunad on hapud, siis jäta ära)

•          0,75 l vett või õunamahla

Vala kõik koostisosad potti, sega läbi ning lase neil sõbralikult 1 tund podiseda. Pane purki, kus säilib täpselt nii kaua, kuni sul tuleb isu see ära süüa.

Tagasi üles