Eesti talunikelt ja väiketootjatelt tuleb lahedat söödavat-joodavat poelettidele aina juurde ning osa sellest kuulub ka mahekauba klassi. Põgus valik maitseleide on teie ees.
Pildid: valik ehedat kodumaist mahetoitu
Ampstükk: mahekraamist õuna-kaneeli-kaera batoon turgutab ja toidab koolis, autoroolis, kontoris. Suhkruta on see pealekauba. Hind Konju talupoes Tallinnas 1.55 eurot.
Linnupete: saaremaine klassikaline kaerahelbemüsli on segatud täisterakaerahelvestest, lina-, päevalille- ja seesamiseemnetest ning meest, mandlitest, rosinatest ja oliiviõlist. Hind Tallinna Kaubamajas 4.45 eurot.
Vinnukas: Järvamaal vinnutatud maheveiselihast näkse leidub mitmes maitserüüs. On traditsioonitruud, vägevalt vürtsist, aga ka mesist kadakamaitset. Tervislikum näks kui kommid või kartulikrõpsud. Hind Biomarketis 4.90 eurot.
Pärt-Jaagu vaarikakama: Lääne-Virumaalt pärit vaarikakama nagu sama firma teisedki kamasegud on nisuvaba ning koosneb rukkist, odrast, hernest ja kuivatatud vaarikast. Viimane annab eriti vahva maitsenüansi. Hind Konju talupoes Tallinnas 3.90 eurot.
Agnes: Liivimaa Lihaveise eelküpsetatud mahe rohumaaveiseribi Agnes võitis tänavuse parima mahetoote tiitli (teiseks tuli Tubri talu kitsekohupiim ja kolmandaks Rabafarmi rabarberinektar Rabarby). Ürdises marinaadis ribilinti on mugav kas või grillil üle küpsetada. 1 kg hind Tallinna Kaubamajas 18.99 eurot.
Mahedad marjapulbrid: Loodusväe marjapulbrid, mis on tehtud kohalikest kuivatatud ja jahvatatud mahemarjadest, olgu see mustsõstar või mustikas, toimib kui kodumaine väetoit. Võib segada nii pudru kui ka maitsestamata jogurti hulka. Hind okokaubamaja.ee-s 4-5 euro ringis
Marjakrõpsud: mooside, mahlade ja püreede kõrval teeb Taarapõllu talu Võrumaal glämmi väljanägemisega mahedaid marjakrõpse, mis on kui kontsentreeritud marjad vähese mahesuhkruga ja sobivad vabalt ka peolauale. Hind Biomarketis 4.60 euro ringis.
Suvine vaarikas: külmkuivatatud vaarikatest tee Põhjala teetalust Põlvamaalt maitseb tänu viljalihale värskete marjade moodi. Hind Tallinna Kaubamajas 4.45 eurot.
Konju mõisa talu kitsejuust: läinud aasta parimaks mahetootjaks kuulutatud kitsetalus Ida-Virumaal veeretatakse käsitsi kitsejuustupallikesi, mis jõudsid ka tänavuse presidendi vastuvõtu lauale. Küüslaugu ja tilliga variant Konju talupoes Tallinnas 4.20 eurot
Kukeseenepasta: Nonna durum- ja täisteranisujahust ning kuivatatud-jahvatatud kukeseentest fusilli-pastast võib koos suvikõrvitsa, kukeseente ja sulajuustuga valmistada imemaitsva pastaroa. Hind Tallinna Kaubamajas 4.55 eurot