Ükskõik, kas letšo on purgistatud kodus või toodud poest, saab sellest koos sealihaga perele kärmelt tummise lõuna- või õhtusöögi, teab Nami-Nami toiduportaali perenaine Pille Petersoo.
Elustiili retsept: lihtne liha letšoga
See roog tuleb eriti maitsev omatehtud letšoga, aga hästi sobib ka näiteks Ukraina päritolu Veres, mida meie poodides müüakse.
Sealiha letšoga
- 1 suur sibul
- 450–500 g sea sisefileed
- 0,5–0,75 l purgitäis letšot (nt Ukraina Veres)
- soola, musta pipart, veidi õli
Koori sibul, lõika pikuti pooleks ja seejärel õhukesteks viiludeks.
Eemalda seafileelt kelmed ja lõika õhukesteks viiludeks.
Kuumuta pannil veidi õli, lisa sibul ja prae tasasel tulel mõni minut, kuni sibul muutub klaasjaks. Tõsta kuumust, lisa sealihaviilud. Prae pidevalt segades, kuni liha muudab värvi.
Lisa pannile letšo. Kuumuta läbi, kata pann kaanega ning hauta tasasel tulel 10–15 minutit, kuni liha on läbinisti küps.
Võid serveerida kartuli, riisi, pasta või ka lihtsalt krõbedakoorse kukliga.
Kes soovib, võib letšo ise valmistada. Siinne retsept kuulub teravamate kilda ja pärineb Ilse Metsamaa blogist «Ilse köögis» (ilse.riiul.com).
Letšo
- u 1 kg paprikat
- u 1 kg tomateid
- 3-4 jalapenot (võib asendada tšillikauna või -pulbriga)
- 1,5 dl tomatipastat
- 1 suur sibul
- 3-4 küüslauguküünt
- 1 sl suhkrut
- 1 sl magusa paprika pulbrit
- poole sidruni mahl
- soola, pipart, sorts õli
Pane paprikad ja jalapenod ahjuplaadile ja rösti 200-kraadises ahjus, kuni need hakkavad veidi pruunistuma. Pane paprikad ja jalapenod kaussi ning kata toidukilega. Kui paprikad on jahtunud, koori ja eemalda seemned.
Lõika tomatitele ristike ja kasta keevasse vette, tõsta välja, koori ja tükelda. Haki sibul peeneks, purusta küüslauk noaseljaga ja haki. Kuumuta paksupõhjalises potis õli ja hauta selles sibul ning küüslauk klaasjaks. Lisa tomatid, tomatipasta, suhkur ja paprikapulber. Maitsesta soola ja pipraga ning hauta madalal kuumusel, kuni segu pakseneb.
Lisa väiksemaks lõigatud paprikad, peeneks hakitud jalapenod ja sidrunimahl. Hauta veel kümmekond minutit.
Maitsesta soovi korral veel soola, suhkru ja pipraga. Tõsta keedus purkidesse ja kaaneta. Hoia jahedas.