Milliseid elektritöid ei tohi ja mida võib kodus ise teha?

Kristel Trell
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elekter
Elekter Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Koduportaali lugejad reageerisid väga teravalt soovitustele mõned tööd spetsialistide hooleks jätta, kuna tavaline Eesti inimene saavat kõigi töödega oma kodus, kaasa arvatud elektritööd, ise kõige paremini toime. Uuurisime sestap Tehnilise Järelvalve Ametist järele, mida võib kodus ise teha ja mida ise teha ei tohi.

Kommenteerib Tehnilise Järelevalve Ameti ehitus- ja elektriosakonna peaspetsialist Meelis Kärt:

Elektritöö tegemine võib tunduda suhteliselt lihtsa tööna, kuna visuaalselt on elektriga kaasnevaid ohte raske märgata või tunnetada. Erinevalt katkisest veetorust elektrijuhtmest midagi ei leki. Elektritöö on siiski sellise tegevus, mille asjatundmatu teostamine võib põhjustada ohtu tegijale endale või ümbritsevale. Vale tegutsemine võib põhjustada elektrilöögi ohtu või tulekahjuohtu elektripaigaldise hilisemal kasutamisel. Elektrijuhtmete valed mõõtmed või vale ühendamine, kasutatavate võimsuste ja pingete mittearvestamine, valede kaitseseadmete paigaldamine, oludele mittesobivate elektriseadmete ja –juhtmete valimine, ohutusnõuete mittejärgimine elektritöö teostamisel on vaid osa ohtusid, mille vastu eksimine võib põhjustada traagilisi tagajärgi.

Elektritöö teostamisel tuleb tagada inimese elu ja tervise, vara ning keskkonna ohutus. Seetõttu võivadki elektritöid teha vaid selleks kompetentsed isikud, kes tunnevad tööde eripärasid, oskavad identifitseerida, tuvastada ja ennetada tööga kaasnevaid ohte ja oskavad kasutada ohutustehnilisi võtteid.

Samas on lihtsamaid elektritöid, mida võivad teha ka tavaisikud. Lihtsamateks elektritöödeks on näiteks lampide ja kaitsmete vahetamine, elektrijuhtmete ja -seadmete demonteerimine ning kaitsejuhita valgustite ja pistikupesade ühendamine ja eemaldamine pingevabas olukorras. Kuid ka selliste tööde puhul tuleb järgida elementaarseid ohutusnõudeid (nt toiteahela väljalülitamine ja pingetuse kontroll enne tööde alustamist).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles