Nipp: kuidas puulehed eriti kiiresti kompostiks muuta

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahtralehed
Vahtralehed Foto: SCANPIX

Lehtede langemise aeg on käes ja aiaomanike nädalalõpud riisumisega sisustatud. Kel aiapidamiseks komposti vaja läheb, võib tänavu proovida kaht head nippi, kuidas sügisesed lehed kevadeks suurepäraseks kompostiks muuta.

Lehed prügikotti

Esimene ja väga vähe vaeva nõudev nipp on toppida kõik lehed suurtesse mustadesse prügikottidesse. Kotti tuleks kas enne või pärast täitmist torgata õhuaugud, et sisu kopitama ei läheks. Lõpuks tuleb kotid pealt kinni siduda ja kompost valmima tõsta. Aega läheb selleni järgmise kevadeni, mil lehtede asemele on tekkinud toitainerikas lehemuld. Kui kevadel selgub, et tekkinud muld on liiga kuiv, kasta kotisisu ja jäta veel mõneks ajaks seisma.

Lehe-mullasegu

Teine ja tõenäoliselt pisut kiirema protsessiga variant on täita kotid kolmveerandi ulatuses lehtedega ja segada seejärel sinna sisse umbes kühvlitäis mulda. Saadud segu tuleb korralikult läbi kasta ja seejärel kotid samamoodi pealt kinni siduda ja augustada nagu eelmise variandi puhul. Sellist segu ei saa küll kevadeni nurga taha seisma jätta: iga paari nädala tagant tuleks koti sisu segada ja kontrollida, kas see vajab kastmist.
Parimal juhul on oktoobris valmistatud kompost valmis juba aasta esimestel kuudel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles