Ideaalses maailmas ei sööda üldse krõpse, vaid näritakse pähkleid ja porgandeid. Reaalsus on muidugimõista teistsugune. Peolaua suupistevalikus on enamasti kõige menukamad krõpsud, mis tervislikkuse poolest just ei hiilga.
Tortiljakrõpsud vs kartulikrõpsud: kummad on tervisele kahjulikumad?
Kartulikrõpsude kõrvale on aga ilmunud maisikrõpsud ehk tortiljakrõpsud. Mõlemad on väga kaloririkkad süsivesikupommid. Kumba siis valida? Eat Clean aitab selles selgusele jõuda.
- Esimene kivi lendab kartulikrõpsude kapsaaeda, sest 100 grammis kartulikrõpsudes on 15 kilokalorit rohkem kui tortiljakrõpsudes.
- Mis puutub toitainetesse, siis valkude ja kiudainete poolest ei hiilga neist kumbki ja krõpsud jäävad viiki.
- Rasvade osakaalu puhul ilmneb vahe – kuigi tortillakrõpsudes on vähem küllastunud rasva kui kartulikrõpsudes, on neis jällegi 10 korda rohkem transrasva kui kartulikrõpsudes. 100 grammi kohta küll ainult 0,2 grammi, ent vähe on neid, kes suudavad süüa korraga ainult 100 grammi krõpse.
- Vitamiine ja mineraale on mõlemas vähe. Tortiljakrõpsudes on vaid õige pisut rohkem kaltsiumi kui kartulikrõpsudes.
- Viimaks tuleb arvestada ka krõpsude soolasisaldust, milles tuleb esile nende suurim vahe. Tortiljakrõpsudes on koguni 38 protsenti vähem soola kui kartulikrõpsudes.
Kartulikrõpsud: 3 punkti
Tortillakrõpsud: 4 punkti
Kokkuvõtteks osutuvad võitjaks tortiljakrõpsud, kuigi toiteväärtuse poolest ei ole neil kartulikrõpsudega olulisi erinevusi. Kui muudmoodi ei saa, tasub siiski eelistada maisikrõpse. Viimaste kasuks räägib enamasti ka lisand, millega neid serveeritakse. Kui kartulikrõpse süüakse niisama või hapukoorekastmega, siis tortiljakrõpsude kõrvale pakutakse salsat või guacamole't, millest organism saab juba mõnevõrra kasu.
Kahtlemata tuleb siiski jälgida, mis on märgitud krõpsupakendile, ja mitte valida näkse pimesi. Ükski toit pole läbini paha, kui selle söömisega ei minda üle piiri.