Väide, et kookosõli on teistest samalaadsetest toodetest kasulikum, põhineb ilmselt sellel, et kookosõlis sisalduvad keskmise ja lühikese ahelaga rasvhapped, mida on kergem lõhkuda kui pika ahelaga rasvhappeid, mis väidetavalt ladestuvad organismi ja kergitavad kolesterooli taset. Ent ekspertide hinnangul ei ole see piisavalt hea tõestus, et kuulutada kookosõli tervislikuks õliks.
Võrreldes teiste rasvaste toiduainetega võib öelda, et kookosõli on rasvasem kui seapekk; kookosõli sisaldab kolmandiku võrra rohkem küllastunud rasva kui või (võis on 100 grammi kohta 52 grammi küllastunud rasva) ja kuus korda rohkem küllastunud rasva kui oliiviõlis, milles on vaid 14 grammi 100 grammi kohta. Kui rääkida kilokaloritest, siis või sisaldab 100 grammi kohta umbes 717 kilokalorit, kuid samas koguses kookosõlis on lausa 145 kilokalorit rohkem.
Toitumisnõustaja Bill Shrapnel oli Suurbritannias üks esimestest, kes seadis kookosõli tervislikkuse kahtluse alla. Tema hinnangul tuleks toiduvalmistamisel kasutada hoopis küllastumata rasvu, näiteks oliiviõli. Samas tunnistas Shrapnel, et sellised soovitused lähevad tavaliselt tühja, kuna sotsiaalmeedias kiidetakse kookosõli taevani, mistõttu see kogub üha rohkem poolehoidjaid.
Ka toitumisekspert Helen Bond on skeptiline, eriti veider on tema arvates see, et usutakse, justkui kookosõli suudaks ainevahetust kiirendada. «Inimesed unustavad, et tegemist on õliga, mis sisaldab kilokaloreid. Kui lisad lusikatäie kookosõli oma smuutile, lisandub su menüüsse 135 kilokalorit. Kui seda teha iga päev, võtab inimene kaalus juurde, kui ta ei tasakaalusta oma toitumist õige treeninguga,» märkis Bond.
«Inimestele meeldib mõelda, et kookosõli on imetoode ja nad saavad pahaseks, kui keegi selle illusiooni purustab. Aga tegelikult tasuks mõelda kilokaloritele, mis sisse süüakse. Kui võtad kaalus juurde, siis see kahjustab ka su südant,» hoiatas ta.
Ent toitumisnõustaja Christine Bailey on kindlalt kookosõli poolt. Tema sõnul on troopilistes paikades palju inimesi, kes tarbivad regulaarselt kookospähklit ning uuringud on näidanud, et neil inimestel on madalam kolesterooli tase kui enamikel USA elanikel.