Kullakarva kõrvitsat tasub hooajal patta pista nii palju kui võimalik. Kui suppi ja marineeritud kõrvitsat on juba küllalt tehtud, võtke menüüsse toidublogija Britt Paju vormiroog feta ja pähklitega.
Ahjuhõrgutis kõrvitsast: gratään feta, rosmariini ja metsapähklitega
Kõrvits maitseb hea ka näiteks quiche’i sees koos metsaseente ja salveiga. Või hoopis peedi seltsis ahjus röstitult, maitseks tüümian ja sorts palsamiäädikat. Kõrvitsa sõpradeks köögis on ka pardi- ja kanaliha, mereannid, ingver, kookospiim ja palju muud.
Sel nädalavahetusel pane aga ahju üks pähkline gratään. Kui võimalik, eelista tugevama maitsega muskaatkõrvitsat. Nii kõrvalroaks kui ka iseseisvaks söögikorraks hästi passiv vormiroog sobib soolaka fetaga, kuid võid koostisaineid ka varieerida, proovides sama toitu näiteks kitsejuustu ja salveiga.
KÕRVITSAGRATÄÄN FETA, ROSMARIINI JA METSAPÄHKLITEGA
Kuuele kuni kaheksale
• 700 g kooritud ja tükeldatud kõrvitsat
• 3 punast sibulat
• 2 küüslauguküünt
• oliiviõli ja pisut võid vormi määrimiseks
• 150 g fetat
• 2 dl 35% koort
• 1,5 sl värsket hakitud rosmariini
• 0,5 tl kuivatatud tüümiani
• 1 tl pruuni roosuhkrut
• 0,5 tl meresoola, veidi musta pipart
• peotäis kergelt hakitud metsapähkleid
Koori sibulad ja lõika kaheksaks sektoriks. Kuumuta neid suuremal pannil õlis u 5 minutit, kuni sibul on pehmenenud.
Lisa pannile küüslauk, paari-senti-meetrise läbimõõduga kuubikuteks lõigatud kõrvits, sool, pipar ja suhkur ning kuumuta segades veel u 5 minutit.
Vala kõrvitsasegu võiga määritud keraamilisse, u 20 x 30 cm mõõduga vormi ja kata fooliumiga. Küpseta 180-kraadises ahjus u 30 minutit. Sega kokku murendatud feta, koor ja ürdid ning vala eelküpsenud kõrvitsasegule.
Puista peale hakitud pähklid. Küpseta veel 15–20 minutit 200 kraadi juures ilma fooliumita, kuni vorm võtab kena jume.