Ka viskit võib pakkuda juustu või šokolaadi kaaslaseks. Head on viskiga sinihallitusjuustud nagu Roquefort või Stilton, samuti Cheddar või suitsujuust. Kuid nagu Inglismaal, Aafrikas, Uus-Meremaal ja Indias trendibaare juhtinud inglane Tim Etherington-Judge Tallinnas baarmene koolitades ütles, lööb viski ka kokteilimaailmas laineid.
Maailmakuulsa baarmeni sõnul kasutatakse näiteks Sydneys moekokteilides üha rohkem Single Malt ehk ühelinnaseviskit. Üks Austraalia viskisõprade lemmikkokteile on praegu Blood and Sand – klassika, kus viski kohtub veriapelsinimahla, kirsibrändi ja vermutiga ning mille kuulsus algas samanimelisest 1922. aastal vändatud filmist.
Kokteilinduse kodulinna New Yorgi baarides on aga järjest popim ameeriklaste endi Bourbon ehk burboonviski. Etherington-Judge peab seda ideaalseks legendaarse lõunaosariikidest pärit rohke jää ja värske mündiga kokteili Mint Julepi segamiseks.
Trendipioneeri Londonit nimetades toob joviaalne ja hoogne inglane esile, et viski või ükskõik millise muu koostisaine asemel pannakse seal rõhku kokteili erilisele serveerimisele. Espresso Martini on üks säärastest elamusjookidest: rummist, vaarikasiirupist ja espressost koosnev kokteil valatakse kuiva jääga aurama pandud kannust kohvitassidesse.
Eestlastel soovitab baarmen olla loominguline ja segada jookidesse ka kohalikke maitseid nagu peedi- või kapsamahl. Siinsest mustast leivast ja meie saunakirest inspireeritult mõtles ta aga välja saunalõhnalise erikokteili Sauna Martini. Selleks tuleks röstida paksem leivakäär ahjus või gaasipõletiga kuldpruuniks ja valada läbi leiva martiiniklaasi 6 cl Ketel One’i viina. Siis lisada õrnalt õlle värvi omandanud viinale 2 cl Benedictine’i taimelikööri ja ehtida klaas leivaviiluga.
• 2 cl Talisker 10YO Single Malt viskit
• 2 cl De Kuyper kirsibrändit
• 2 cl Martini Rosso vermutit
• 2 cl värskelt pressitud (veri)apelsinimahla
Pane šeikerisse jää, lisa teised koostisained ja šeigi läbi. Vala kokteiliklaasi.
• 4 cl Bulleit Bourbon viskit
• 4 cl ananassisiirupit (võimalusel omatehtud)
Kui eelistad omatehtud ananassisiirupit, võta üks osa ananassimahla ja üks osa suhkrut ning kuumuta madalal tulel siirupiks. Purusta kokteiliklaasis münt, lisa siirup, jää ja viski ning sega läbi.