Evolutsiooni käigus oli aju kasvamisele ja arenemisele otsustava tähtsusega tule kasutusele võtmine ning koos sellega alguse saanud küpsetatud toidu söömine. Alles küpsetatud liha ja tõukude ning küpsetatud teravilja söömine andis suure tõuke valkude omastamisele ning aju kasvamisele ja mõtlemisvõime arengule.
Sellest kõigest lähtuvalt on vajalik ja võimalik, et igaüks, ka kaalulangetaja, saaks toiduga kõiki toitaineid, milleks on süsivesikud, valgud ja rasvad, lisaks vitamiinid, mineraalained, taimsed toitained.
Igal toitainel on oma vastutusala inimese organismi harmoonilises toimimises ja inimese elus. Täna jagame toiduained kuude gruppi (teraviljatooted ja kartul; puu- ja köögiviljad; liha-kala- muna = loomse päritoluga toiduained; piim ja piimatooted; õlid ja rasvad; suhkur, maiustused, näksid). Igast toidugrupist tuleks nädala jooksul süüa toitu mõõdukas koguses selleks, et saaksime:
valku - kudede ja rakkude kasvamiseks, põletikuvastaste ühendite tekkeks, geenide kujunemiseks ja pärilikkuse edasikandmiseks, loote arenguks jm.
süsivesikuid - energiaks, lihastööks, aju tööks, seedemikroobide toiduks (kiudaineid), immunsüsteemi jaoks vajalikku tuge, jne.
rasvu - keha temperatuuri hoidmiseks, rasvlahustuvate vitamiinide omastamiseks (A, D, E ja K vitamiin), hormoonide ja ensüümide sünteesiks, aju tegevuseks jne.
Keha talub lühiaegset mõne aine vähesust või puudumist, kuid seda mitte pikema aja jooksul.
Valkude vähesusest, eriti aga loomset päritolu asendamatute aminohapete vaegusest tekib kaitsekehade puudulikkus, mistõttu võivad esialgu kerged infektsioonid muutuda kroonilisteks, tekkida oluliste siseorganite fataalsed kahjustused, kujuneda aneemia.