Päevatoimetaja:
Kristina Kostap
Saada vihje

Põnevad retseptid: väljakutse kokandushuvilistele presidendi peakokalt

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Linda Pärn
Copy
Artikli foto
Foto: Andreas Jupits

Kasuta unikaalsest võimalust ja kokka sel nädalavahetusel presidendi kantselei peakoka Taigo Lepiku retsepti järgi. Taigo Lepik soovitab mitmekesist ja peensusteni läbimõeldud menüüd, mis tõstab au sisse kodumaised maitsed ja toorained. Menüüsse kuulub köögiviljatamp kohupiimaga, kana-juusturull, ahjupeet, kapsa-naeri-peterselli salat ja porgandikreem, mis maitseb oivaliselt ja on taldrikul kunstiteos omaette. Kas võtad väljakutse vastu?

Taigo Lepik pakkus rohkelt eestimaiseid piimatooteid ning köögivilju sisaldavat menüüd Toiduliidu üritusel Tallinna Humanitaargümnaasiumis, kus kooliõpilased said nautida tippkoka valmistatud koolilõunat. Allpool antud kogustest saab toitu viiele.

Köögiviljatamp kohupiimaga

  • Kartul 250 g
  • Kaalikas 100 g
  • Juurseller 100 g
  • Porgand 175 g
  • Kohupiim 75 g
  • Piim 50 ml
  • Või 25 g
  • Soola ja pipart

Koori ja tükelda köögiviljad. Aseta potti keema esmalt kaalikas, pärast 10 minuti möödumist lisa ka ülejäänud köögiviljad ja keeda pehmeks. Kurna köögiviljad ja purusta pudrunuia või nuimikseriga. Lisa soe piim koos võiga ja kohupiim. Maitsesta ja sega hoolega läbi.

Kana-juusturull

Kanamass

  • Kanahakkliha 500 g
  • Riivsai 35 g
  • Hapukoor 50 g
  • Muna 1 tk
  • Soola ja pipart
  • Jahvatatud kadakamarja

Lisa kanahakklihale riivsai, hapukoor ja muna ning maitsesta. Sega hoolikalt läbi ja vormi lusika abil küpsetuspaberile 1cm kiht.

Juustutäidis

  • Riivitud juust 75 g
  • Külmutatud spinat 30 g
  • Riivsai 15 g
  • Piim 25 ml

Sega hoolega kokku riivjuust, külmutatud spinat, riivsai ja piim. Aseta segu pritskotti ja vormi kanamassi keskele vorstike. Keera küpsetuspaberi abil kanahakkmass rulli ja ümbritse rull omakorda fooliumiga. Küpseta ahjus 170C juures umbes 20 minutit. Eemaldada foolium ja küpsetuspaber ning lõika viiludeks.

Ahjupeet

  • Peet 300 g
  • Või 15 g
  • Soola ja pipart
  • Jahvatatud kardemoni

Koori peet ja lõika suuremateks kuubikuteks, maitsesta ja sega kokku sulatatud võiga. Rösti ahjus 180C juures 30 minutit.

Kapsa-naeri-peterselli salat

  • Kapsas 125 g
  • Naeris 75 g
  • Petersell 8 g
  • Õli 10 ml
  • Õunaäädikas
  • Sool, pipar, suhkur

Lõika kapsas ribadeks, lisa jämedalt riivitud naeris ja hakitud petersell. Maitseta.

Porgandikreem

  • Porgand 125 g
  • Piim 100 ml
  • Röstitud küüslauk 1 küüs
  • Jahu 10 g
  • Või 30 g
  • Sool ja pipar

Koori porgandid ja tükelda väiksemaks. Keeda võimalikult väheses vees koos võiga pehmeks. Püreesta koos röstitud ja kooritud küüslauguga ning maitsesta. Eraldi kuumutada või ja jahu ning lisada valmis kastmele vispliga segades. Maitsesta.

Tagasi üles