Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Retseptivõistlus: kreemjas šokolaadikook kirsi ja sidruniga

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Dagmar Lamp
Copy
Artikli foto
Foto: Kristel Sibul / Erakogu

Selle retsepti saatis meie portaali ja Maxima retseptivõistlusele Kristel.

Kreemjas šokolaadikook kirsi ja sidruniga (gluteenivaba)

Põhi (prantsuse šokolaadikook):

  • 150 g tumedat šokolaadi (70%)
  • 100 g võid või margariini
  • 100 g suhkrut
  • 3 suurt muna
Valmistamine:
 
Sulata või, šokolaad ja suhkur mikrolaineahjus või veevannil aeg ajalt segades. Lase natuke jahtuda. Lisa munad segades pärast iga muna korralikult. Vala segu küpsetuspaberi kaetud või võiga määritud 20 cm diameetriga lahtikäivasse vormi. Küpseta 30-35 minutit 180kraadises eelsoojendatud ahjus. Pärast ahjust võtmist lase koogil täielikult jahtuda (kook jäta vormi).

I kiht (kirsitarretis):

  • 1 spl želatiini
  • 200 g külmutatud kirsse
  • 1 spl suhkrut
  • 1 dl vett
II kiht (šokolaadikreem):
  • 4 munakollast
  • 200 g tumedat šokolaadi (protsent vastavalt sellele, kui magusat kreemi soovid. Selle koogi puhul kasutaud 44protsendilist)
  • 1 dl vett
  • 1,5 dl vahukoort
  • 1 spl suhkrut
  • 0,25 tl vanillishkrut
III kiht (sidrunivaht):
  • 1 spl želatiini
  • 4 munavalget
  • 100 g võid
  • 150 g kondenspiima
  • 100 g suhkrut
  • 1 tl vanillishukrut
  • 1 sidruni mahl

I kihi valmistamine:

Pane želatiin väiksesse anumasse natukese külma veega paisuma. Kuumuta pliidil kirsid, suhkur ja vesi aeg ajalt segades, kuni kirsid on korralikult sulanud ja veele värvust andnud. Kalla paisunud želatiinile väike kogus äsja keenud kuuma vett. Sega želatiin ühtlaseks ning kalla pidevalt segades kirsi-vee segule. Tõsta pott tulelt ning lase natuke jahtuda. Seejärel kalla vedelik koos kirssidega põhjale ning aseta teise kihi valmistamise ajaks külmikusse jahtuma.

II kihi valmistamine:

Sulata šokolaad, vesi, suhkur ja vanillisuhkur kuumaveevannil või mikrolaineahjus aeg ajalt segades. Vahusta ühes kausis koor ning teises kausis munakollased heledaks vahuks. Munakollaseid edasi vahustades lisa sulatatud šokolaadi-vee-suhkru segu ning seejärel vahukoor. Vahusta ühtlaseks. Võta külmast põhi esimese kihiga ning vala sinna peale teine kiht. Aseta kolmanda kihi valmistamise ajaks kook külmikusse jahtuma.

III kihi valmistamine:
 
Pane želatiin väiksesse anumasse natukese külma veega paisuma. Vahusta toasoe või koos 50 grammi suhkru ja vanillisuhkruga. Lisa kondenspiim ning vahusta ühtlaseks. Kuumuta sidrunimahl pliidil koos 50 grammi suhkruga keemiseni, samal ajal pidevalt segades. Tõsta pott tulelt. Kalla paisunud želatiinile väike kogus äsja keenud kuuma vett. Sega želatiin ühtlaseks ning kalla pidevalt segades sidruni-suhkru segule. Vala saadud segu või-kondenspiimale ning sega ühtlaseks. Viimasena lisa juurde kõvaks vahuks vahustatud munavalged. Sega kergelt läbi, et jääks alles õhulisus, ent suuremad munavalgetükid oleksid kadunud. Võta külmast kook ning vala teisele kihile peale viimane kiht. Aseta vähemalt kaheks tunniks külma jahtuma ja tahenema. Kaunista kook meelepäraselt.
 
Mõnusat katsetamist!
Tagasi üles