Nipinurk: kuidas puitmööblit värvida?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pruun tugitool sai moodsa väljanägemise helehalli mööblivärvi abil.
Pruun tugitool sai moodsa väljanägemise helehalli mööblivärvi abil. Foto: Erakogu

Üks võimalus kodule uue ilme andmiseks on mööbli värvimine.  Tikkurila- Vivacolori spetsialistid jagavad mõningaid nõuandeid, et töö läheks sujuvalt ja lihtsalt ning, et tulemus saaks ilus ja nauditav.

Enne mööbli värvimist muretse:  mittevärvitavatele pindadele kaitseks kattematerjali (riiet või paberit), piisav kogus värvi, kruntvärvi probleemsetele pindadele enne pinnavärviga katmist, lihvpaberit pinna karestamiseks, korralikud töövahendid (pintsel või värvirull). Halva kvaliteediga pintslil tulevad lahti harjased, vilets värvirull jätab triibud pinnale - kasuta kvaliteetset pehmet õhukesekarvalist pintslit või väiksemat värvirulli, et saada ühtlane värvipind. Kata kinni pinnad, mida ei soovi värvida ning loe alati juhiseid toote etiketilt enne kasutamist.

Värvi kogus: Ühtlase tulemuse saamiseks on tavaliselt vaja pinda värvida 2 korda. Ühe tooli värvimiseks on piisav kui ostad 0,225 l värvi, laua või riiuli värvimiseks kulub umbes 0,9 l värvi. Suuremate pindade värvimisel soovitame konsulteerida poes värvimüüjaga.

Pinna ettevalmistamine.  Värvitav pind peab olema kuiv ja puhas, õhutemperatuur +5°C kuni +28 °C, suhteline õhuniiskus alla 80%. Värvimise ajal väldi tuuletõmbust ja kõrget temperatuuri (üle +28 °C) Eelnevalt värvimata mööbli puhul piisab, kui seda veidi lihvida. Varem värvitud mööbli puhul eemalda vana värvikiht (kui võimalik). Probleemsete pindade puhul (libedad pinnad, plastik jmt) soovitame pind ka kruntida, siis nakkub viimistlusvärv pinnaga paremini. 

 Profiiliga mööblidetaile värvides, värvi kõigepealt sisemised profiili osad ja siis ümberolevad osad. Töödeldes puidu pinda poolläbipaistva tootega, sõltub lõplik toon puidu liigist, kõvadusest ja algsest toonist ning töötlemise kordade arvust, alati maksab teha ka värviproov. Kasutades töötlemiseks poolläbipaistvat toodet, töötle pind alati korraga puidusüü suunas, selliselt saavutad ühtlase tulemuse. Suurel tasapinnal võid värvi kanda pinnale kõigepealt mohäärrulliga ning seejärel tasanda pintsliga.

Värvimise ajal sega värvi korralikult, seda nii enne kasutamist kui ka kasutamise ajal. Kuiv õhk võib põhjustada liiga kiiret vesialuseliste värvide kuivamist värvimise ajal seetõttu väldi väga kuuma ja kuiva ilmaga seinte värvimist siseruumides. Kui oled tänaseks töö lõpetanud, torka puhastatud pintsel või rull kilekotti ning sulge see korralikult, nii saad neid kasutada jälle, kui värvid järgmisel päeval. Pea meeles, et õige värvitoon tuleb välja alles peale värvi kuivamist.

Kui värvi jääb järgi, sulge kaas hoolikalt. Avatud värvipurk ei talu pikaajalist hoiustamist, vii vedelad värvijäägid ohtlike jäätmete kogumispunkti ning tühjad ja kuivad purgid suunata ringlusse või viia prügimäele.

Peale värvimist ei tohi pinda tugevasti koormata, sest värv saavutab oma lõpliku kõvaduse ja kulumiskindluse normaaltingimustes umbes 1 kuu jooksul. Kui pinda on vaja varasemalt puhastada, tuleb seda teha ettevaatlikult, kasutades vees niisutatud pesukäsna või -lappi.

Vaata mööbli värvimise videonõuannet ka Vivacolori spetsialistidelt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles