Kolga-Aabla kodurestorani MerMer perenaise Merrit Kiho supinootides kohtuvad Ungari guljaši mõjud ja metsloomaliha.
Toekas vürtssupp ulukilihaga
Lühikesed hilissügispäevad on hallid, tuulised ja niisked. See aga ei takista jahimehi metsast saaki toomast. Et pea igal eestlasel on tuttav jahimees, kes tükikese õnneliku looma liha ka sõpradele loovutab, on pimedad õhtud õige aeg ulukist midagi tulist ja pisut vürtsikat kokku vaaritada.
Perenaine paneb tummise guljašisupi tasasele tulele podisema ning haarab mehe, lapsed ja koera kaasa väikeseks õhturetkeks õues. Tuppa tagasi jõudes ahmib pisut tilkuv nina endasse vürtsikad leemearoomid.
Tummine ja metsik guljašisupp
Neljale kuni kuuele
• 500 g metsloomaliha
• oliiviõli ja võid
• 3 sibulat
• suur küüslauk
• 3 punast paprikat
• 1 sl vürtsköömneid
• 1-2 sl suitsutatud paprikat
• 2 tl Cayenne’i pipart
• 2 loorberilehte
• 2 sl tomatipüreed
• 1 purk (400 g) purustatud tomateid
• 1 l puljongit
• 4 pisikest kartulit
• ühe sidruni riivitud koor
• peotäis lehtpeterselli
Tükelda liha sentimeetristeks kuubikuteks. Pruunista see pannil oliiviõlis-võis ning kalla potti. Haki sibul ja küüslauk, lõika paprika väikesteks tükkideks. Pruunista ka need pannil ja pane potti. Lisa vürtsköömned, loorber, tomatipüree, purustatud tomatid, Cayenne’i pipar, suitsutatud paprika ja pool puljongist. Keeda madalal tulel tunnikene. Kui vaja, maitsesta tibakese soola ja musta pipraga.
Koori ja tükelda kartulid, lisa supile koos ülejäänud puljongiga ja keeda veel kümmekond minutit. Lisa särtsu sidrunikoore ja peterselliga.