Mis tahes korraliku ja võimalikult värske kala söömine toetab tervist, varustades keha kõrgväärtuslike valkude, oluliste rasvhapete, vitamiinide ja mineraalainetega.
Viis olulist põhjust, miks tuleb süüa kala
Kalaliha on bioloogilis-biokeemiliselt kõrgväärtuslik inimorganismile sobiv ja kergesti omastatav toidukraam, mis kuulub nende toiduainete hulka, mida inimene peaks sööma igas elueas. Tipptoiduaine on kalaliha aga mitmel põhjusel.
Valgud. Kala on suure valgusisaldusega, kusjuures need valgud on inimorganismi jaoks väga kõrge bioväärtusega, üksnes karvavõrra jäävad nad alla munavalkudele. Kalast pärinevad valgud annavad sööjale väga heas koguses ja inimorganismile sobivas vahekorras asendamatuid ja teisi aminohappeid.
Rasvhapped. Kalarasvas on inimorganismile väga hästi sobiv rasvhapete spekter. Oluline on see, et selline spekter ei mõjuta inimkeha rasvumise suunas, nii et rasvasemaid kalu pole vaja sööjal selle tõttu karta.
Ülioluline on aga ka see, et kalarasvas on väga hea polüküllastamata oomega-3-rasvhapete ehk oomega-3-PUFAde (PUFA – polyunsaturated fatty acids) hulk ja suhe.
Tänu polüküllastamata rasvhapete suurele sisaldusele ongi kalarasv suhteliselt vedelamas olekus. Tervisliku (normaalse) söömise seisukohalt on kalade rasv kõrgelt hinnatud, sest nüüdistoit on vaene just oomega-3 poolest.
Parimate oomega-3-rasvhapetega varustajate esireas on kaladest forell, lõhe, heeringas, aga ka teised rasvasemad kalad on täitsa tublid tegijad.
Vitamiinid. Kala on D-, B3-, B6- ja B12-vitamiini inimorganismile sobiva vormi rikkalik allikas. Samuti varustab kala inimorganismi hästi E-, B5- ja H-vitamiiniga. Merekalad sardiinid ja makrellid on lisaks ka väga head Q-vitamiini (koensüüm Q) allikad. Rasvlahustuvate vitamiinide sisalduse pingereas on esikohal angerjas, teisel-kolmandal kohal rääbis ja lõhe ning siis tulevad sügisesed räimed.
Mineraalained. Kalaliha sisaldab rikkalikult joodi, samuti on ta väga hea seleeni, fosfori ja kaaliumi ning märkimisväärne kaltsiumi, magneesiumi ja tsingi allikas.
Energeetiline väärtus. Vaatamata rasva- ja valgurikkusele annab kalaliha suhteliselt vähe kaloreid, sest selles on peale rasvade ja valkude ka rohkesti vett. Näiteks saab 50grammise lõhe- või forelliportsjoni nautimisel olenevalt valmistusviisist 70–100 kcal, aga samas annab see kogus juba suure osa päevas vajatavatest polüküllastamata oomega-3-rasvhapetest, rääkimata samaaegsest kõrge biokvaliteediga valkude ja muu saamisest.
Tea: kala kuulub toiduainete koorekihti. Ta varustab sind peale oluliste kõrgväärtuslike valkude, vitamiinide ning makro- ja mikrobioelementide ka väga olulise koguse oomega-3-rasvhapetega.
Normaalne söömine – ainus tervislik söömine! – eeldab kalasöömist. Mõistlik on kalatoite süüa vähemalt neli korda nädalas. Siis saad kõrgväärtuslikku valku pidevamalt, aga mis eriti tähtis – lisaks oomega-3-PUFAde päevavajaduse olulisele rahuldamisele on tagatud ka oomega-3-PUFAde nädalavajadus. Muuseas, suitsukala ei kuulu igapäevase ja kestvalt kasutatava toidukraami hulka.
Artikkel ilmus esmakordselt Tervis Plussis 2012. aasta jaanuaris. Vaata ka teisi tervise ja liikumisega seotud artikleid www.liigume.ee lehelt!