Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Neli retsepti pühadelauale otse saunast

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Dagmar Lamp
Copy
Artikli foto
Foto: SCANPIX

Mõnusa saunaõhtuga käib kokku paras suutäis maitsvat sööki, mis ei koorma keha ning mille valmistamiseks ei kulu palju aega. Siin on neli hõrgutavat retsepti «Saunakokaraamatust», mis sobivad suurepäraselt ka pidulauale.

Artikli foto
Foto: Kirjastus Pegasus

«Saunakokaraamatu» toidud valmisid 19 erineva sauna kerisekuumuses, kuid paljud neist retseptidest on koostatud lihtsa suvekodu võimalusi arvestades. See on unustamatu retk soome sauna ja keriseroogade maailma, mis viib lugeja üle kuue tuhande kilomeetri pikkusele leilist saadetud teekonnale – külmavärinaid tekitavalt kaunist jääsaunast tahmunud suitsusaunadesse.

VERIVORST TAINAKOORIKUS

  • u 1 kg verivorsti
  • ½ potti peterselli
  • ½ potti tilli
  • ½ potti murulauku
  • ½ potti basiilikut
  • 10 lehte muretainast
  • 1 pudel (u 2 dl) pohlakastet või pohlamoosi
  • 1 muna määrimiseks

Lõika vorstid u kümneks ühepikkuseks jupiks. Peenesta maitseroheline. Rulli tainalehed veidi laiemaks.

Pane iga tainalehe keskele 1–2 spl pohlakastet, lisa paras lusikatäis peenestatud maitserohelist. Pane vorstijupp kastme peale, keera tainaleht vorsti ümber ja näpi kinnituskohad hoolikalt vees niisutatud näppudega kinni.

Määri vorstirullid munaga ja küpseta saunaahjus kõrge äärega tulekindlas ahjunõus isuäratavalt pruuniks.

AHJUKARTULID

  • värskeid kartuleid
  • kimp rohelist sibulat
  • võid
  • soola
  • võid või margariini küpsetusnõu määrimiseks

Määri tulekindel küpsetusnõu, puhasta kartulid ja haki sibul. Pane kartulid vormi, puista peale võikuubikud, sool ja sibul.

Küpseta saunaahjus parajalt teravas kuumuses, kuni kartul kahvliharudega katsudes pehme tundub.

KERISEÕUNAD

  • 6–8 õuna
  • 50 g võid või margariini
  • 2 spl suhkrut
  • 2 spl tumedat siirupit
  • 4 spl neljaviljahelbeid
  • 1 spl kaneeli
  • 1 dl mandlilaaste
  • võid või margariini küpsetusnõu määrimiseks

Eemalda õuntest õunapuuriga seemnekoda. Kuumuta pott kerisekividel ja sulata selles või. Piisavalt kuumas saunas sulab või ka ülemistel lavalaudadel. Lisa suhkur, siirup, helbed ja kaneel. Keeda, kuni suhkur on sulanud.

Pane õunad määritud tulekindlasse vormi või malmpotti. Täida seemnekojad suhkru-helbeseguga ja puista ülejäänud täidis õuntele.

Küpseta kuumas koldes 20–25 minutit.

LAISA PÄKAPIKU MANDLIPIPARKOOGID

  • 500 g piparkoogitainast
  • terveid mandleid

Rulli piparkoogitainas neljakandiliseks, kuid mitte väga õhukeseks. Jaga tainas noa või rullnoa abil ruutudeks ja vajuta iga ruudu keskele mandel. Küpseta saunaahjus umbes 20 minutit ja lase mandliruutudel tund–paar sauna järelkuumuses kuivada.

«Saunakokaraamat», kirjastus Pegasus, autorid Katariina Vuori, Janne Pekkala, Vesa Ranta

Tagasi üles