/nginx/o/2015/12/23/4825521t1h5c3d.jpg)
Mõnusa saunaõhtuga käib kokku paras suutäis maitsvat sööki, mis ei koorma keha ning mille valmistamiseks ei kulu palju aega. Siin on neli hõrgutavat retsepti «Saunakokaraamatust», mis sobivad suurepäraselt ka pidulauale.
Mõnusa saunaõhtuga käib kokku paras suutäis maitsvat sööki, mis ei koorma keha ning mille valmistamiseks ei kulu palju aega. Siin on neli hõrgutavat retsepti «Saunakokaraamatust», mis sobivad suurepäraselt ka pidulauale.
«Saunakokaraamatu» toidud valmisid 19 erineva sauna kerisekuumuses, kuid paljud neist retseptidest on koostatud lihtsa suvekodu võimalusi arvestades. See on unustamatu retk soome sauna ja keriseroogade maailma, mis viib lugeja üle kuue tuhande kilomeetri pikkusele leilist saadetud teekonnale – külmavärinaid tekitavalt kaunist jääsaunast tahmunud suitsusaunadesse.
VERIVORST TAINAKOORIKUS
Lõika vorstid u kümneks ühepikkuseks jupiks. Peenesta maitseroheline. Rulli tainalehed veidi laiemaks.
Pane iga tainalehe keskele 1–2 spl pohlakastet, lisa paras lusikatäis peenestatud maitserohelist. Pane vorstijupp kastme peale, keera tainaleht vorsti ümber ja näpi kinnituskohad hoolikalt vees niisutatud näppudega kinni.
Määri vorstirullid munaga ja küpseta saunaahjus kõrge äärega tulekindlas ahjunõus isuäratavalt pruuniks.
AHJUKARTULID
Määri tulekindel küpsetusnõu, puhasta kartulid ja haki sibul. Pane kartulid vormi, puista peale võikuubikud, sool ja sibul.
Küpseta saunaahjus parajalt teravas kuumuses, kuni kartul kahvliharudega katsudes pehme tundub.
KERISEÕUNAD
Eemalda õuntest õunapuuriga seemnekoda. Kuumuta pott kerisekividel ja sulata selles või. Piisavalt kuumas saunas sulab või ka ülemistel lavalaudadel. Lisa suhkur, siirup, helbed ja kaneel. Keeda, kuni suhkur on sulanud.
Pane õunad määritud tulekindlasse vormi või malmpotti. Täida seemnekojad suhkru-helbeseguga ja puista ülejäänud täidis õuntele.
Küpseta kuumas koldes 20–25 minutit.
LAISA PÄKAPIKU MANDLIPIPARKOOGID
Rulli piparkoogitainas neljakandiliseks, kuid mitte väga õhukeseks. Jaga tainas noa või rullnoa abil ruutudeks ja vajuta iga ruudu keskele mandel. Küpseta saunaahjus umbes 20 minutit ja lase mandliruutudel tund–paar sauna järelkuumuses kuivada.
«Saunakokaraamat», kirjastus Pegasus, autorid Katariina Vuori, Janne Pekkala, Vesa Ranta