«See retsept on jätkuks iseäranis neile, kellele meeldib jäägivaba kokandus. Nimelt saab selle leiva sisse ära kasutada mahla pressimisest üle jäänud kasulikud kiuhunnikud,» kirjutas presidendiproua Evelin Ilves eile oma Facebooki lehel.
Evelin Ilvese sügisene amps: porgandi-õuna leib
«Eile hommikul pressisin igale pereliikmele klaasikese õuna-porgandi-peedi mahla. Meie kõige vanem laps Luukas kiikas seepeale mahlapressi ja ohkas - mõtle, missugune hunnik kasulikke kiudaineid, ideaalne crossfiti ports! Esialgu ma arvasin, et ta lihtsalt naerab minu hobi üle mittemillestki midagi teha. Aga tal oli tõsi taga. Nii ma siis proovisingi üht jõululikku leiba, kuhu kõik õuna-porgandi-peedi jäägid ilusasti sisse läksid ja välja tuli tore ja maitsev,» jätkas Ilves.
Porgandi-õuna leib
- 3 klaasi jahu (võib panna pooleks speltaga)
- 1,5 klaasi suhkrut (võib vähem panna)
- 2 spl kaneeli
- 1/2 tl ingverit või muskaatpähklit
- 1/2 tl jahvatatud nelki
- 1 tl soodat (+ paar tilka sidrunimahla)
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 1 tl meresoola
- 3 muna vahustada
- 1 klaas taimeõli
- 1,5 klaasi riivitud porgandit (või mahlapressimise jääke)
- 1 klaas riivitud õuna (või õunakoori või apelsini, ananassi vms jääke)
- 2 spl vanilliekstrakti või vanillisuhkrut või 1 spl Vana Tallinnat
- 0,5-1 klaas hakitud pähkleid (parimad on kreeka, pistaatsia või pekani pähklid)
- võid lisada peotäie rosinaid või kuivatatud marju
Sega suures kausis kõik kuivained omavahel, teises kausis vahusta munad suhkruga, sega vahustades hulka õli, seejärel riivmass ja jagusegu. Pähklid lisa kõige lõpus. Kui tainas liiga kuiv, võid lisada õunamaha või piima. Ta peab olema puulusikaga segatav paks tainas.
Tõsta määritud leivavormi ja küpseta 180 kraadi juures umbes tund. Võid küpsust proovida tikuga. Jahuta, kaunista pähklipuru ja tuhksukruga. Naudi võiga, meega või lihtsalt klaasi piima või teega. Sobib jõululauale ka!