Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Maitsvad magustoidud, mille valmistamiseks pole suhkrut tarvis

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Naine
Copy
Artikli foto
Foto: SCANPIX

Nii mõnigi meist võiks suhkrut veidi vähem tarbida. Suhkrust täielikult loobuda on üsna keerukas, kuna see sisaldub nüüdisajal väga paljudes teistes toiduainetes, ent suhkru tarbimist on sellegipoolest võimalik vähendada.

Kui soovid kaalust alla võtta ja tervislikumalt toituda, ürita suhkrut vähem tarbida. See ei tähenda, et peaksid magusast loobuma, tuleb vaid teada, kuidas suhkrut asendada. Babble.com tõi välja mõned magustoidud, mida on võimalik valmistada täiesti ilma suhkruta.

Siidine kakaopuding

Koostisosad:

  • 1 purk kookospiima
  • 4-6 kivita datlit
  • suhkruta kakaod

Vala kookospiim kaussi (kookoskreem või -rasv ürita jätta purgi põhja, seda tuleb kasutada hiljem). Võta datlid ja haki need väikesteks tükkideks. Pane need blenderisse või köögikombaini koos väikese koguse kookospiimaga ja pane masin tööle, kuni datlid on üsna peeneks hakitud. Lisa segule purgis olev rammus kookoskreem ja kaks supilusikat mõrut kakaod. Sega läbi, lisades aeg-ajalt juurde kookospiima. Tulemuseks peaks olema siidine ja mõnus puding.

Datlid (Scanpix)
Datlid (Scanpix) Foto: SCANPIX

Toored brownieampsud

Koostisosad:

  • 250 g kreeka pähkleid
  • 125 g kivita datleid
  • 1 väike avokaado
  • 2 sl toormett
  • 60 ml kookosõli
  • 0,5 tl puhast vaniljeekstrakti
  • 60 g suhkruta kakaod
  • natuke soola
  • kaunistuseks (valikuline): kookoslaaste, purustatud pähkleid, chia seemneid

Pane pähklid ja datlid köögikombaini ja purusta peeneks. Lisa ülejäänud koostisosad ja sega, kuni kõik koostisosad on segunenud. Brownie «tainas» peaks olema kleepuv ja niiske. Hakka saadud segust pallikesi veeretama. Veereta palle eelistatud kattes (kookoslaastudes, pähklipurus või seemnetes). Pane pallid paariks tunniks külmkappi seisma.

Jäätis jääs marjadest

Koostisosad: 

  • 1-2 banaani
  • jäätunud marju vabal valikul

Haki banaan tükkideks ja pane vähemalt 12 tunniks jääkappi. Pane jäätunud banaanitükid köögikombaini koos valitud jääs marjadega (sobivad maasikad, vaarikad, mustikad vms). Mida rohkem marju lisada, seda rohkem on magustoit sorbetti moodi. Kui kasutad vähem marju ja rohkem banaani, saad kreemisema segu. Lase masinal banaani ja marju segada, kuni tulemuseks on pehme ja siidine segu, täpselt nagu jäätis. 

Lihtne kookose- ja banaanikreem

Koostisosad: 

  • 3 muna
  • 1 küps banaan
  • 1 purk kookospiima

Kuumuta ahi 175 kraadini. Pane munad blenderisse, lisa banaanid ja kookospiim. Sega. Pane kuus väikest kuumakindlat purki või küpsetusvormi ahjuplaadile. Jaga segu küpsetusvormide vahel võrdselt ära. Kui soovid küpsetada kreemi vesivannil, vala ahjuplaadile umbes 2 sentimeetrit vett. Küpseta ahjus 45 minutit. Lase vormidel vesivannis jahtuda ja pista need siis külmkappi.

Tagasi üles