Talvine kehakosutus ei pea sugugi olema rammus. Umami toidu- ja maitseainepoe perenaine Juta Raudnask soovitab päeva stardiks või kergeks eineks jogurtisuutäisi, millele annavad iseloomu võõramaa maitsed.
Ergutav eksootika
Juuresolev kausitäis smuutit sobib hästi hommikueineks, nähes ka välja nii särtsakas, et teeb hommiku hetkega ilusaks. Samuti sobib see kergeks lõunaks, mille järel kontoris uni peale ei tiku, samuti trennieelseks energiasüstiks või õhtuseks maiustamiseks. Marjadest saab antioksüdante, kanepiseemnetest väärtuslikke oomega-rasvhappeid, maapähklivõist häid valke.
Lassi aga on Indiast pärit jogurtijook, mida valmistatakse eri maitsetega, on nii soolaseid kui ka magusaid. Mangolassi valmib kiirelt ja passib kergeks eineks, kosutavaks joogiks või mõnusaks magustoiduks.
Kausismuuti
Üks kausitäis
• 180 g Kreeka jogurtit, sobib ka keefir või kookospiim
• 100 ml külmutatud vaarikaid
• 3 sl roosuhkrut, kookospalmisuhkrut või agaavisiirupit või 1 tl steviat
• 1 tl vanilliekstrakti
Serveerimiseks:
• kanepiseemneid
• maapähklivõid
• mustikaid vm marju
• pekani- ja pistaatsiapähkleid
Purusta sau- või kannmiksriga vaarikad, lisa jogurt, vanilliekstrakt ja magusaine.
Vala saadud smuuti kaussi, puista peale mustikaid või teisi marju, pekani- ja muid pähkleid, kanepiseemneid ja maapähklivõid.
Maapähklivõid saab paremini valada, kui seda enne kergelt potis kuumutada.
Mangolassi
Kaks klaasitäit
• 200 ml maitsestamata jogurtit või keefirit
• 200 ml mangopüreed
• soovi korral veidi agaavisiirupit ja/või purustatud kardemoni
Sega jogurt või keefir mango-püreega, soovi korral tilguta peale agaavisiirupit ja/või lisa purustatud kardemoni.