Erametsaliit: Eestis on viimased 20 aastat liiga vähe metsa tehtud

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsategu.
Metsategu. Foto: Postimees

Kuigi inimesed kipuvad sageli ohkama, et varsti meil metsa polegi, sest kõik puud saavad maha raiutud, on Eesti Erametsaliit seisukohal, et viimased 20 aastat on raietööga just vastupidi liiga vähe tegeldud. 

Eesti Erametsaliidu juhatuse esimees Ants Erik ütleb, et tänu alla soovitava raiemahu majandamisele oleme täna olukorras, kus erametsades on küttepuu-ilmelisi puistuid 100 miljoni tihumeetri jagu ja sellest 50 miljonit tihumeetrit vajaks kohe raiumist, kuid tegelikult raiutakse praegu samailmelisi puistuid ainult kaks miljonit tihumeetrit aastas. «Kasutamata puitu on kuhjunud nii palju, et «järele raiuda» on seda võimatu ja tõenäoliselt kõduneb ära umbes pool küpsenud puistutest,» hindas Ants Erik praegust raiskamise ulatust.

Seepärast tervitab Erametsaliit tervitab valitsuse otsust muuta taastuvenergiaga seonduvat seadusandlust, mis annab võimaluse Narva elektrijaamades tulevikus taas küttepuud põletada.

Kuna Eesti liigub taastuvenergia kasutamisel ennaktempos, saame taastuvenergia statistilise ülejäägi müüa teistele liikmesriikidele. Seepärast on liit veendunud, et küttepuidu kasutamine Narva elektrijaamades aitab kiiresti parandada tööhõivet meie maapiirkondades ja elavdada majandust.

Esimees pole päri kriitikaga, et kuna Narva elektrijaamades põletatakse küttepuitu pooleks põlevkiviga, siis pole tegu justkui õige taastuvenergia lahendusega. «Tänu taastuvale ressursi kasutamisele saame põlevkivi osakaalu vähendada kuni poole võrra ja allesjäänud põlevkivi tulevikus väärindada ja kasutada tänasest targemal viisil,» ütleb ta.
Samuti ei näe ta alust kartusteks, et puidu hind kõrgustesse kerkib ja põletama hakatakse tööstusesse sobivat puitu - eesmärk on leida kasutusala madalakvaliteedilisele puidule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles