Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Ahjupotis saab saia

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Ahjupotisai.
Ahjupotisai. Foto: Anu Laan

Kes vahukoorestest vastlakuklitest ei hooli, võib küpsetada hobikokkaja Anu Laane õpetuse järgi õrna aniisi- ja pomerantsimekiga saia. Vahukoore asemel käivad selle peale või ja soolahelbed.

Selle talvise saia saladus peitub pikas kerkimises – kaksteist tundi kuni ööpäev. Isemoodi on ka see, et tainast ei tohi sõtkuda. Samuti ei maksa tavalise nisujahu asemel kasutada täisterajahu, sest sai ei pruugi siis hästi kerkida. Aga vana malmpott, mis kodus tallel ja mahutab 3-4 liitrit, sobib selle küpsetamiseks ideaalselt.  

Aniisi, apteegitilli- ehk fenkoliseemneid ja pomerantsikoore pulbrit võib leida näiteks Piprapoest. Kaht esimest müüakse enamasti ka suuremates poodides. Sai maitseb hea soojalt koos või ja soolakristallidega ning on mõnus nälja peletamiseks suurema söögi ootel.

Ahjupotisai

Kuuele kuni kümnele

•          50 g presspärmi või 1 pk (12 g) kuivpärmi

•          1 dl tumedat siirupit

•          3 tl soola

•          6 dl käesooja vett või tumedat õlut

•          2 tl pomerantsi- ehk mõruapelsini koort

•          2 tl apteegitilli- ehk fenkoliseemneid

•          1 tl aniisipulbrit

•          12 dl nisujahu

•          1 dl rukkijahu

•          1 dl meelepäraseid seemneid ja/või sorts õli

Võta suur kauss, sest tainas kerkib üsna palju.

Sega kuivained kokku ja lisa vaheldumisi käesooja vedelikuga, sh siirup, kaussi. Sega läbi, aga ära sõtku. Presspärmi kasutamisel lahusta pärm siirupiga väheses käesoojas vees. Tainas peab jääma pehme ja mitte väga tihke.

Kata kauss toidukilega ja jäta toatemperatuurile vähemalt 12 tunniks kerkima. Tõmba puulusika või spaatliga 3-4 korda tainast läbi ja lase veel mõni tund kerkida.

Pane 3-4-liitrine malmpott külma ahju, kuumuta ahi 250 °C ja jäta pott 20 minutiks sinna kuumenema. See aitab küpsetise pärast paremini poti küljest lahti.

Vala kuuma ahjupoti põhja õli ja/või seemned. Kalla tainas ahjupotti ja küpseta kaane all 30 minutit. Eemalda kaas, alanda kuumus 210 °C ja küpseta veel 10–15 minutit. Lase kakul enne potist väljavõtmist rahuneda.

Söö soojalt või ja soolahelvestega.

Märksõnad

Tagasi üles