Hõbedakarva kilu, üks meie köögi tähti, võiks iseäranis Eesti sünnipäevakuul laual rohkem ruumi leida. Toidublogija Britt Paju pakub välja uudse kilusalati, kus on koht ka eestlaste lemmikutel kartulil ja hapukurgil.
Kilu salatisse seltsiks
Üks toitev kilusalat sobib ühtviisi hästi nii peo- kui ka argipäevalauale. Kartuli võid siinses retseptis soovi korral asendada rukkileivakrutoonidega. Selleks eemalda neljalt leivaviilult koor ja lõika sisu ühesuurusteks väiksemateks kuubikuteks. Laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja piserda õliga. Küpseta 200kraadises ahjus 5–8 minutit, kuni kuubikud on kergelt krõbedad, ja puista need salatile.
Kilusalat
Neljale
• 16 vürtsikilufileed
• 4 keedetud kartulit
• 4 muna
• 2 hapukurki, tükeldatud
• 8 redist, viilutatud
• tilli, hakitud
• 2 rohelise sibula vart, hakitud
• 4 peotäit salatilehtede segu
Kastmeks:
• 1 tl teralist sinepit
• 1 tl mett
• 4 sl oliiviõli
• julge sorts sidrunimahla
• soola, pipart
Pane toasoojad munad keevasse vette, alanda kuumust ja lase 6 minutit podiseda. Jahuta need seejärel külmas vees paar minutit, koori ja lõika sektoriteks. Loksuta väikeses, keeratava kaanega purgis tugevalt kokku kastme koostisained. Jäta kastmest 1 sl varuks ja sega ülejäänud kastmest tükeldatud kartulite, rediseviilude, rohelise sibula, salatilehtede ja hapukurgiga ning laota segu vaagnale või eraldi portsjonitena taldrikutele. Aseta peale munasektorid, kilufileed, pisut maitserohelist ja kastmeterake. Serveeri kohe.