Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Anni Arro avaldab Kukekese burgeri retsepti

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Linda Pärn
Copy
Kukekese burger
Kukekese burger Foto: Kristjan Sulõnd

A. Le Coq toob turule uue eriõllede sarja Brewer’s Collection, kuhu kuuluvad IPA, Blond ja Kriek. IPA ehk India Pale Ale on paljude käsitööõllesõprade lemmik, tugevalt mõrkja ja IPA-le iseloomuliku maitsega ale-tüüpi õlu. Selle kõrvale sobib suurepäraselt üks mahlane burger, mille jaoks avaldab oma retsepti Anni Arro.

Kukekese burger (burgerisai, mahlane veise- ja sealihapihv, Cheddari juust, tartarkaste, Rooma salat, grillitud paprika, marineeritud peet ja sibul) + friikartulid

4-le

  • 4 burgerisaia
  • 4 sl võid
  • 4 viilu Cheddari juustu
  • Rooma salatit

Pihv

  • 400 g veisehakkliha
  • 400 g seahakkliha
  • soola
  • pipart
  • 1 väike hakitud ja praetud sibul
  • 1 muna

Marineeritud peet

  • 1 väiksem peet                                      
  • 2 sl oliiviõli
  • 1 sl palsamiäädikat
  • natuke kuivatatud punet
  • 1 küüslauguküüs
  • soola
  • pipart

Grillitud ja marineeritud paprika

  • 4 punast paprikat
  • 3 sl oliiviõli
  • 1 sl palsamiveiniäädikat
  • soola
  • basiilikut

Marineeritud sibul

  • 2 punast sibulat
  • külma vett
  • suts soola
  • 1 sl suhkrut
  • 4 tl äädikat

Tartarkaste

  • 200 g majoneesi
  • 150 g hapukoort
  • 2 marineeritud kurki
  • 1 sl kappareid
  • soola
  • pipart
  • suhkrut
  • tilli
  • rohelist sibulat

Keeda peet al dente. Väiksema peedi puhul võtab see aega umbes üks tund. Jahuta ja koori. Lõika hästi õhukesed viilud ja aseta need suletavasse plastkarpi või -kaussi. Maitsesta soola, pipra ja punemega, lisa oliiviõli, palsamiäädikas ja peeneks hakitud küüslauk. Sega kergelt ja õrnalt läbi, nii et viilud jääksid terveks. Jäta vähemalt paariks tunniks külma marineeruma. Parim on see roog päev varem valmis teha ja lasta üle öö kapis seista. Hea oleks viilakaid vahepeal keerata, siis saavad peedid kõik maitsed kätte.

Poolita paprikad ja eemalda sisu. Aseta need, lõikepool all, küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja grilli 200 °C kuumuses, kuni paprika nahk hakkab kõrbema ja mullitama. Aseta paprikad kaussi ja kata toidukilega. Lase 10–15 minutit jahtuda ja eemalda paprikatelt koored/nahad. Aseta kooritud paprikad kaussi, lisa oliiviõli, palsamiveiniäädikas, sool ja basiilik. 

Viiluta sibul ja aseta kaussi. Lisa külma vett, nii et sibul oleks kaetud. Pane suts äädikat, soola ja suhkrut ka. Sega kõik läbi ja jäta vähemalt paariks tunniks marineeruma. Mõnele meeldib rohkem äädikat, teisele vähem. Ühe sibula kohta võiks panna umbes 2 tl äädikat. Soola ja suhkrut lisa maitse järgi.

Valmista tartarkaste. Selleks haki marineeritud kurk, kapparid, roheline sibul ja till peeneks. Lisa majonees, hapukoor, suts kurgivett, soola, pipart ja suhkrut. Sega korralikult läbi, kontrolli maitset ja jäta tõmbama.

Mätsi kokku pihvitainas: hakkliha, praetud sibul, sool, pipar ja muna. Sega ja sõtku korralikult! Vormi segust 4 pihvi. 

Kui kõik lisandid on valmis ja korralikult tõmmanud, hakka valmistama burgerit. 

Prae pihv säriseval kuumal pannil küpseks. Soojenda ahjus võiga määritud burgerisaiad. Aseta alumine sai taldrikule ja hakka burgerit laduma: tartarkaste, Rooma salat, marineeritud peet, pihv, juust, paprika ja marineeritud sibul. Serveeri friikartulitega.

Tagasi üles