Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Evelin Ilves soovitab: pähklitega piparkoogid, mida pole vaja rullida

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Marina Lohk
Copy
Piparkoogid.
Piparkoogid. Foto: SCANPIX

Presidendiproua Evelin Ilves avaldas oma Facebooki lehel eile taas ühe jõuluretsepti - seekord soovitab ta pähklitega piparkooke, mida pole vaja rullida. Pärast selliste piparkookide valmistamist on tema sõnul ka vähem koristamist.

Vaja läheb:

  • 180g võid
  • 1 klaas fariinsuhkrut (võib natuke vähem panna)
  • 1 muna
  • 40g tumedat õlut või Vana Tallinnat või koort või lihtsalt vett
  • 50 ml siirupit või mett (parem oleks looduslik siirup - agaavi-, vahtra vms, aga sobib ka tavaline suhkrusiirup, hele või tume, kumb rohkem meeldib)
  • 2,2 klaasi jahu (klaas on  250 ml)
  • 2tl jahvatatud ingverit
  • 1tl jahvatatud nelki
  • 1tl jahvatatud kaneeli
  • (Kui soovite, võib sutsu lisada kardemoni ja/või vaniljet)
  • 1tl küpsetuspulbrit või soodat
  • Peale raputamiseks kreeka-, metsa-, pekani-või pistaatsiapähkleid

Vahusta toasoe (mitte sulanud!) või suhkruga, lisa muna, siirup ja vesi vms. Sega jahu kergitus-ja maitseainetega ning sega kogu aeg kloppides võisegu hulka. Pane tainas vähemalt pooleks tunniks jahedasse, nii on teda hõlpsam voolida.

Võta ploomisuurused pallid ja vooli käte vahel nagu frikadelle. Vajuta lapikuks ja pane määritud või küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Vajuta igaühele kaunistuseks keskele pähkel või paar. Jäta vähemalt sama suured vahed, kui on sinu pallid, sest piparkoogid lähevad laiaks, nii 5-8 cm läbimõõt valmiskujul.

Küpseta 175 kraadi juures 9-10 minutit. Võta välja ja jahuta. Jahtudes muutuvad nad krõbedaks. Kui tahad, et nad säiliksid pehmena, pane õhukindlasse karpi. Nii saab külalisi võõrustada või oma perega maiustada mitu nädalat, nad püsivad suurepärased!

Tagasi üles