Päevatoimetaja:
Kristina Kostap
Saada vihje

Õhkõrnad piparkoogivahvlid pohla-kohupiimavahuga

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Marina Lohk
Artikli foto
Foto: Kätrin Maidla

Nostalgilised vahvlid on igale eestlasele meeltmööda magusapoolis, arvab harrastuskokk Kätrin Maidla. Tänu salakoostisainele jõuluporterile on need vahvlid eriliselt krõbedad, jõuluselt piparkoogimaitsega, täidetud sametpehme pohla-kohupiimavahuga.
 

Kätrini peres valmistas ema jõulude ajal alati eriti maitsvaid ja imeliselt lõhnavaid piparkoogivahvleid. Selleks pehmendas ta piparkoogitaina ja segas sellele juurde veel ohtralt erinevaid saadusi, kuni sai vedela, vahvlitaina konsistentsiga piparkoogitaina.

Just selle tõttu on ka Kätrin juba pikemat aega katsetanud erinevaid retsepte, et lapsepõlves saadud meelis-jõulumaiust lihtsamalt järgi teha.

«Veel oli minu soov saada eriti õhukesi, mõnusalt krõbedaid, võib öelda, et isegi pitsiliselt kergeid vahvleid. Tänu salakoostisainele jõuluporterile ongi need vahvlid luksuslikult õhkõrnad. Lisaks jõuluselt piparkoogimaitsega, täidetud sametpehme pohla-kohupiimavahuga,» räägib ta.

Kuigi valmistamine nõuab tiba aega küpsetamise näol, saab sellest Kätrini sõnul kindlasti hitt nii laste kui täiskasvanute seas, kõigil oma lemmiknüansid.

Jagub kuuele.

Taina jaoks:

  • 1 dl nisujahu
  • 2 dl A Le Coq jõuluporterit
  • 0,5 dl piima
  • 1 suur muna
  • 3 spl suhkrut
  • noaotsatäis soola
  • 1 tl piparkoogimaitseainet
  • 1 spl sulatatud võid või õli
     

Kreemi jaoks:

  • 4 dl vahukoort
  • 400 grammi meelepärast kohupiima
  • 3 spl suhkrut
  • pohlamoosi

Valmista tainas eelneval õhtul. Klopi muna suhkruga lahti. Sega omavahel jahu, sool ja piparkoogimaitseine. Lisa munale ja sega ühtlaseks. Kalla juurde õlu ja piim, sega läbi. Viimasena lisa rasvaine. Sega ühtlaseks. Saad kaunilt karamellivärvi vedela taina. Lase üleöö külmkappis tõmmata.

Järgmisel päeval sega tainas kergelt läbi ja küpseta krõbedad vahvlid. Keera iga vahvel ettevaatlikult kohe pärast küpsetamist kiiresti torbikuks.

Kreemi valmistamiseks vahusta koor pehmeks vahuks, sega hulka suhkur ja kohupiim, seejärel lisa pohlamoos ning sega kreem kergelt läbi. Täida ettevaatlikult vahvlid ja serveeri kohe.

Kommentaarid

Märksõnad

Tagasi üles