Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Odrakruubid salati sees (1)

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Talvine salat röstitud kõrvitsa, kruupide ja halloumi’ga.
Talvine salat röstitud kõrvitsa, kruupide ja halloumi’ga. Foto: Mari-Liis Ilover

Kevade lähenedes võib end tasahilju häälestada salatilainele. Toidublogija Mari-Liis Iloveri veel pisut talvemeelne salat tõestab, kuidas moodne aeg sulatab taldrikul ühte üdini eestilikud odrakruubid, talvevilja kõrvitsa ja vahemereliku halloumi juustu. 

See talvise noodiga salat sobib hästi kergemaks lõunaks või õhtusöögiks, samuti saab õhtul valmistatud salatit järgmisel päeval karbiga tööle kaasa võtta. Mõnusa mekiga roog sisaldab meie oma armsaid kruupe, tervislikku talvevilja kõrvitsat, värskuseks veidi salatilehti, krõmpsuvaid pähkleid, hapukaid jõhvikaid ja toekuseks hamba all mõnusalt kriuksuvat praetud halloumi’t.

Talvine salat röstitud kõrvitsa, kruupide ja halloumi’ga

Neljale

•          700 g muskaatkõrvitsat

•          100 g odrakruupe

•          peotäis rohelisi salatilehti, spinatit või rukolat

•          30 g metspähkleid

•          30 g kuivatatud jõhvikaid

•          150 g halloumi’t

•          veidi õli halloumi praadimiseks

•          1 punane sibul

Kaste:

•          3 sl oliiviõli

•          1 sl valge veini äädikat

•          maitseks näpuotsaga suhkrut, soola ja pipart

•          halloumi’le peale niristamiseks balsamico-kreemi

Alustuseks tükelda kõrvits sektoriteks või suuremateks viilakateks, koor las jääb külge. Lao tükid, koor allpool, või külili ühe kihina ahjupannile või -vormi. Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 45 minutit, kuni kõrvitsa viljaliha on nii pehme, et kahvel läheb eriliselt pingutamata sisse. Tõsta kõrvitsatükid ahjust välja, eemalda koor – see peaks õnnestuma üsna lihtsalt, pealt ära tõmmates. Tükelda viljaliha väiksemateks, paari sentimeetri suurusteks tükkideks.

Samal ajal, kui kõrvits küpseb, keeda kruubid. Enne seda pese need, kata mahult kolmekordse koguse veega. Keeda kruupe 45 minutit, kuni need on pehmed.

Nüüd on käes juustu praadimise aeg. Lõika halloumi umbes sentimeetripaksusteks tükkideks ja prae pannil õlis mõlemalt poolt kuldseks. Viiluta sibul üsna õhukeselt. Haki metspähklid ja kuivatatud jõhvikad veidi väiksemaks.

Vispelda kõik kastmeained kokku või loksuta kaanega purgis tugevalt segamini.

Tõsta peotäis rohelisi salatilehti, kõrvitsatükid, kruubid, punane sibul, pähklid ja jõhvikad suuremasse kaussi. Vala peale kaste ja sega õrnalt läbi.

Serveerides tõsta salat taldrikutesse või kaussidesse, aseta peale praetud halloumi ja nirista sellele mõned tilgad paksu magushaput balsamico-kreemi. Jahvata salatile veel lõpuks paar keerdu pipart.

Tagasi üles