Mida teha, kui katus roostetab ja seintes on praod?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pragu majaseinas.
Pragu majaseinas. Foto: SCANPIX

«Kui katus roostetab või fassaad praguneb, siis alati ei pea kohe hakkama katuskatet vahetama  või seinalt krohvi maha võtma ja uut paigaldama,» annab nõu Tööstusvärvid OÜ juht Aivar Pill.

«Katuste puhul on oluline,et katuse kandekonstruktsioonid oleksid korras. Plekkkatuste roostetamine ja pisilekked ei pea olema alati selleks põhjuseks, et muidu korralikku katust hakata välja vahetama. Tänapäeval saadaolevate lahenduste seas on ka materjale, mis muudavad katused veekindlaks, peatavad roostetamise ja praegu teadaolevalt võivad katust kaitsta veel järgnevad 20-30 aastat,» rääkis ta. Sellised lahendused võivad tema sõnul väga keeruliste katuste korral osutuda koguni hinnalt odavamaks kui katusepleki vahetus. «Lihtsamate konstruktsioonide korral on võimalik enamus töid endal teostada, tuleb vaid täpselt järgida ettekirjutusi ja norme,» selgitas ta.

Iga objekt vajab aga tema sõnul erinevat lähenemist ja tihti ka kombineeritud lahendusi. «Hoonete fassaadide korral on pakutavaid lahendusi veelgi enam. Tavalahendused pakuvad enamasti dekoratiivset silmailu ja sedagi tihti lühikeseks ajaks,» räägib ta. «Metallfassaadidega on asi lihtne ja enamasti piirdub kogu töö ülevärvimisega või uue fassaadi paigaldamisega. Krohvitud või mineraalmaterjalidest fasaadide korral on asi keerulisem, sest tihti on tarvis esmalt kõrvaldada lekked, mille tõttu satub vihmavesi seintesse ja alles seejärel on mõtet tegeleda parandustöödega,» soovitab ta.

«Vanemates majades on tihti seintes praod, millest tavameetoditega polegi  võimalik pikemaks ajaks lahti saada. Pragudes tuleb kasutad väga elastseid materjale ja aktiivpragudele asetatakse spetsiaalsed nn. sildamiskangad, mis lubavad praol suureneda ja väheneda ilma, et pealispinnal värv praguneks,» selgitab ta. «Värvi koorumisel on enamjaolt põhjuseks seintesse sattunud niiskus, mis väljapääsu otsides lükkab vääramatu jõuga eest nii värvi kui krohvi. Parim kaitse fassaadidele on täiesti veekindel värv, mis samal ajal lubab seintest niiskusel väljuda olles samal ajal suletud väljast sisse tuleval suunal,» soovitab ta.  

Lisaks peab värv olema tema sõnul mittepragunev ja piisavalt elastne, et mängida kaasa fassaadimaterjali paisumiste ja kahanemistega ning erinevate materjalide kokkupuutepiiril( nt. puit ja krohv). «Fassaadide kaitseks on olemas lahendused, mis seinale kantuna jäävad elastseks( üle 400%), ei pragune, on täiesti veekindlad ja samas veeauru seinast väljalaskvad ning  taluvad korduvat survepesu. Vajadusel on neid võimalik kangaga armeerida. Tähtis on meeles pidada, et väga olulised on mistahes pindade korral ettevalmistustööd, sest halva ettevalmistuse korral ei aita ka ülihead materjalid saada head tulemust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles