Hubase terrassi kujundamine nõuab eelteadmisi ja osavust

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terrass.
Terrass. Foto: Living4Media

Kevadine soojus ja päike meelitavad meid terrassile, mis on tõenäoliselt esialgu veel talviselt tühi. Tasapisi võiks hakata mõtlema, kuidas sisustada seda paika nii, et kogu pere end seal hästi tunneks.

Terrassist on saanud eluruumi pikendus ja seetõttu ei tehta enam ranget vahet õue- ja toa-mööbli vahel. Aatriumi sisustuskaubamaja turundusspetsialist Anni Männik ütleb, et just seepärast on aiamööbel tavaliselt praktiline ja stiilne ning kasutatav nii sisetingimustes kui ka õues. Seega ei tähenda terrassimööbel enam ammu sugugi pikka lauda ja kipakaid toole. Terrassile on kolinud diivanid, tugitoolid, mitmesugused rippkiiged jms, erinevus siseruumidesse mõeldud mööblist seisneb peamiselt vaid selles, et enamjagu materjale on ilmastikukindlad. Samas ei kao kuhugi ka klassikalised puitkomplektid, mis Männiku sõnul sobivad oma ajatuses alati igasuguse kujundusega koduaeda.

Valik on kirju

Kuigi inimesed kipuvad arvama, et terrassile passivad vaid puidust või plastist esemed, ei pea see Männiku sõnul enam ammu paika. «Plastile ja puidule on lisandunud metall ja textilene ehk tekstiili meenutav ilmastikukindel, vetthülgav ja hallitusele vastupidav materjal,» selgitab ta. «Üldjuhul ongi tänapäeva aiamööbel täiesti ilmastikukindel, vaid tekstiilist istumis- ja ilupatju tasub vihma eest kindlasti kaitsta.» Peale selle saab valida plastpunutise või kunstpuidu vahel – viimane neist on keskkonnasäästlik ning vahade ja õlidega kergesti hooldatav.

Märkimisväärset hooldust suvemööbel tavaliselt ei vaja ja üldiselt võib selle ka talveks õue jätta. «Sel juhul on siiski soovitatav mööbel kinni katta,» mainib Männik. Kindlasti tuleb sisse viia täispuidust mööbel, sest see ei pea vihmale, külmale, lumele ja selle sulamisele eriti hästi vastu.

Siiski ei maksa viia mööblit väga sooja ja kuiva hoiukohta, sest seal kuivab puit liialt. Ideaalne koht on garaaž, kuur või auto varjualune, kus mööbel on sademete eest kaitstud, kuid õhk liigub. Kui soovid aga hoiukohas mööbli kinni katta, ei maksa seda teha kile või mõne muu õhku mitte läbi laskva materjaliga, sest selle all võib puit hallitama minna. Sügisel tuleks mööbel korralikult puhastada ja vajaduse korral pinda kaitsevahendiga töödelda või õlitada, et kevadel saaks toolid-lauad kohe kasutusele võtta.

Põhjalikumat hooldust vajabki kõigist valikutest vaid puit – mida soovitatakse õlitada ka kevadel, et välimus kauem kaunina püsiks. «Õlisid on kaht tüüpi: toonivad ja läbipaistvad. Tooniv õli taastab puiduvärvi, läbipaistev tekitab puidule kaitsva pealiskihi, et mööbel saaks tagasi oma algse väljanägemise,» selgitab Männik.

Punutud plastmööbli hooldamine on märksa lihtsam, piisab vaid veest ja seebist või survepesurist. Kõige hooldusvabam on aga kahtlemata textilene, mida saab pesta survepesuriga ning peale selle kuivab materjal kiiresti.

Foto: Living4Media

Kujunda hubaseks

Et terrassil oleks kõigil mõnus aega veeta, ei piisa ükskõik kui hästi valitud mööblist. Nii nagu siseruumides, mängib siingi olulist rolli üldine kujundus. Sisekujundaja Triin Kõivupuu ütleb, et alustuseks peaks terrass kindlasti kokku klappima maja välisilme ja ka siseruumide üldise stiiliga. Temagi sõnul on terrass siseruumi laiendus õue, mistõttu võiks seal kasutada samu materjale ja värve, mida leidub majas sees. Samuti rõhutab Kõivupuu mugava ja kergesti puhastatava ning ilmastikukindla mööbli olulisust – mida vähem vaeva, seda mugavam ja mõnusam on õuetoas aega veeta.

Et tulemus saaks tõeliselt õdus, soovitab Kõivupuu kasutada terrassivalgustust. «Hästi valitud ja paigutatud valgustus loob väga hubase meeleolu,» nendib asjatundja ja lisab, et mõnusalt valgustatud terrass rõõmustab silma ka siis, kui ise toas viibid.

Hubast tulemust silmas pidades ei pääse Kõivupuu sõnul kindlasti mööda potitaimedest. «Neid võiks sinna lisada julgelt. Eriti mõnusad on igasugused maitsetaimed ja näiteks maasikad, mida siis hea terrassilt noppida ja toidule lisada.»

Kui suviseks ajaks kaunis õueruum loodud, soovitab Kõivupuu hakata mõtlema, kuidas hoida terrassi ligitõmbavana aasta läbi. «Mis siis, et talvel seda ei kasuta, hästi hooldatud ja ilus võiks ikka olla,» nendib ta.

Terrass soojaks

Kehva suve puhul võib terrassil aja veetmine jääda selle taha, et seal on lihtsalt liiga külm. Selle vastu leidub aga rohtu, nimelt saab õuetuppa paigaldada soojuskiirguri. Janno Puusaag Soojuskiirest ütleb, et soojuskiirgur soojendab infrapunakiirguse abil lähiümbruses olevaid inimesi ja esemeid ning soojus hakkab levima kohe, kui kiirgur sisse lülitada. Seadmeid saab paigaldada nii seinale kui ka iseseisva jala peale, kuidas keegi soovib. Päris talvel pole võimalik kiirgureid kasutada, kuid üsna hilise sügiseni aitab see terrassiolengutele kogunenud inimestel sooja saada küll.

Foto: Living4Media

Puitterrass vajab hooldust

Et puidust terrass peaks kaua vastu ja näeks aastaid ühtmoodi hea välja, vajab see põhjalikku hooldust. Mida kevadel puitterrassiga ette võtta, õpetab Olev Pärna Lincona Profipoest.

• Kui terrassi kasutatakse suviti suhteliselt vähe, piisab vaid kevadisest hooldusest. Suurema kasutuskoormusega terrassi tuleks kindlasti hooldada ka sügisel.

• Terrassi pesemiseks sobival harjal on keskmise tugevusega harjased: liiga tugevad harjased lõhuvad puitu, liiga pehmed ei puhasta piisavalt. Õlitatud laua puhul tuleks kindlasti eelistada puhastusvahendit, mida on soovitanud õli tootja.

• Pesuvahendi lahus kantakse põrandale, lastakse mõni hetk toimida, siis hõõrutakse pind harjaga üle ja loputatakse üleliigne vahend maha.

• Survepesurit ei maksa puitterrassil kasutada, see võib kahjustada puidu pinda.

• Terrassi õliga töötlemiseks tuleb valida päev, kui õhusooja on 13–22 kraadi (täpse temperatuuri määrab õli tootja). Hea, kui töö saab tehtud pilves ilmaga – otsene päikesepaiste kiirendab küll õli kuivamist, kuid vähendab selle imendumist puitu. Jaheda ja niiske ilmaga õlitatud terrass vajab pikka kuivamisaega.

• Uut süvaimmutatud materjalist ehitatud terrassi ei maksa kohe õlitada: üks hooaeg vihma, vett ja tuult avab puidupoorid ja siis saab õli paremini puitu imenduda.

• Terrassi esimest korda õlitades tuleks kanda pinnale kaks kihti õli, üks ühel, teine teisel päeval (esimene kiht peab enne olema korralikult kuivanud). Hooldusõlituseks piisab ühest kihist.

• Õlitamise käigus tuleks hoolikalt jälgida tootja juhiseid: kas üleliigne õli tuleb tingimata puidu pinnalt eemaldada või võib see ka pisut paksema kihina kuivama jääda (kui nii on lubatud teha, kuivab see õli küll kauem, aga ei jää nakkuv ega määriv).

• Pärast terrassi töötlemist peaks õlitatud pind saama vähemalt ühe ööpäeva kuivada.

• Tumedaks toonitud õli aitab peita puidu määrdumist, kuid tume pind püüab ka rohkem päikesesoojust – heledal terrassil pole suvel kuuma ilmaga nii palav kui tumedal.

Allikas: Lincona

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles