Toidublogija Britt Paju sidrunises maitserüüs kana kaaslaseks sobivad imehästi nii kerge salat kui ka toekam Gruusia leib.
Kevadiselt kerge kana
Kui üha soojemaks muutuv kevadine ilm juba grilli õue veeretama meelitab, siis tasub see kanatoit proovimist. Aga ka tubastes tingimustes ei pea sama roog tegemata jääma.
Samuti sobib kreekapärase iseloomuga sidrunimaitseline kana kastmega hästi salati kõrvale. Toekama ja tänavatoidu ilme saab see aga hoopis Gruusia leiva vahele pistetuna.
Kreekapärane kana jogurti-kurgikastmega
Neljale
• 4 kodumaist kanafileed
• 2 Gruusia leiba ehk lavašši
• 2 sl Kreeka jogurtit
• 2 küüslauguküünt
• 1 tl kuivatatud punet
• 1 sidruni mahl ja riivitud koor
• 4 sl oliiviõli
• peotäis hakitud tilli
• 1 sl meresoola
• musta pipart
Tzadziki ehk jogurti-kurgidipp:
• 1 riivitud kurk
• 1 hakitud küüslauguküüs
• 1 sl oliiviõli
• 1 sl hakitud tilli
• 2 dl paksemat jogurtit
• pisut sidrunimahla ja riivitud sidrunikoort
Serveerimiseks:
• tomati, kurgi ja punase sibula viile, hakitud münti
Sega kokku marinaadi koostisained ja lisa u 3 cm tükkideks lõigatud kanaliha. Marineeri vähemalt 30 minutit, parema tulemuse saad, kui hoiad liha marinaadis külmikus üleöö.
Lükka kanatükid soovi korral 30 minutit vees leotatud puidust grillvarrastele ja grilli keskmisel kuumusel u 15 minutit vahepeal vardaid keerates. Võid kanatükke ka niisama grillil või (grill)pannil küpsetada. Pannil arvesta küpsemiseks vaid u 10 minutit.
Kastmeks sega riivitud kurk 0,5 tl soolaga ja jäta mõneks minutiks seisma. Sega küüslaugutükid õliga. Pigista kurgist vesi välja ja sega kurk jogurti, tilli ja sidrunimahla ning küüslaugu-õliseguga. Riivi sekka ka pisut sidrunikoort.
Määri Gruusia leib kergelt õliga ja kuumuta grillil või ahjus 200 kraadi juures paar minutit. Poolita sai ja lõika mõlemad saiakolmnurgad keskelt peaaegu pooleks.
Määri sai seest kastmega ja tõsta sisse küpsetatud kanatükid. Lisa vahele viilutatud kurki, tomatit, punast sibulat ja soovi korral ka hakitud mündilehti. Serveeri kastmega.