Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Suhkrust vabaks - aga millega toitu maitsestada? (1)

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Naine
Copy
Foto: Vida Press

Paljud kaalulangetajad, kes võitlevad suure magusaisuga, asendavad harjumuspärase valge suhkru mõne suhkruasendaja või kunstliku magusainega. Nüüdseks on teadlased välja selgitanud, et see pole kõige parem mõte ja toidu magustamiseks võiks kasutada looduslikke alternatiive.

Uuringud on näidanud, et paljude suhkruasendajate peamine koostisosa sukraloos võib oluliselt muuta soolestiku bakterite tasakaalu, mille tõttu võib välja areneda glükoositalumatus. See võib omakorda kaasa aidata metaboolse sündroomi, diabeedi ja teiste terviseprobleemide tekkele. 

«See on tõesti hirmutav, kui suur mõju võib olla soolestikule ühel väikesel toidulisandil,» sõnab portaalis Greatist doktor Brooke Alpert, kelle selgitusel on ohutum süüa looduslikke magusaineid. See aga ei tähenda, et nendega võiks samuti liialdada, sest liigne suhkru toidab halbu baktereid ka siis, kui see pole tehislikult valmistatud. 

Täielik magusast loobumine võib olla liiga raske ja tõtt-öelda ka mõttetu. Väikeses koguses võib ka kaalulangetaja magusat nautida. Selleks on valgele suhkrule mõned alternatiivid, mille lisamist küpsetistesse, toitudesse ja jookidesse tasub omal käel proovida. Suurem magusasõber võib esialgu eelistada siirupeid, kuid tasapisi maitsemeel harjub vähem magusa toiduga ja siis võiks proovida ka teisi maitsestamismeetodeid.

Proovi ära:

  • Agaavisiirup
  • Vahtrasiirup
  • Sidrunimahl
  • Mesi
  • Õunapüree
  • Rosinad
  • Kaneel
  • Maitsestamata kakaopulber
  • Marjad 
  • Datlid
  • Greip
  • Kookossuhkur
  • Pruuni riisi siirup
  • Rapadura ehk Panela suhkur
  • Laim
  • Banaanipüree
  • Puuviljamahlad
  • Odralinnaseekstrakt
  • Aprikoosipüree
  • Värske apelsinimahl
  • Melass
  • Porgand
  • Peet
Tagasi üles