Lihtne, tavaline, odav ja hea valik on näiteks laukude perekond. Tuletame meelde, et nendest üks rohusarnane porrulauk on murulauk.
Murulauk on hinnatud, hästi kättesaadav maitseköögivili, millega on vanem põlvkond harjunud varasest lapseeast alates. Sageli olid maamajade teerajad nendega ääristatud, sest lillakate nuppudega õitsev murulauk on väga dekoratiivne. Ta meelitab ligi rohkesti mesilasi, kuid aias peletab maakirpe ja täisid ning aitab väävlisisalduse tõttu kõrvalkasvavaid taimi kaitsta jahukaste ja lehetäide eest. Taimest valmistatud leotist saab kasutada aiakahjurite, hallituse ja jahukaste tõrjes. Väävlit sisaldavad eeterlikud õlid annavad talle iseloomuliku lõhnavarjundi. Kuid kuna nii maitse kui ka lõhn on tagasihoidlikud, siis räägib see fütontsiidide suhtelisest vähesusest. Fütontsiidid on lenduvad ühendid, millel on mikroobe hävitav toime. Seega kuigi murulauku võrreldakse küüslauguga, on tema ravitoime nõrgem.
Söögiks tarvitame mahedamaitselisi värske murulaugu peened torujaid lehti. Kõige õrnemad ja maitsvamad on noored kuni 15 cm pikkused varred (ehk lehed), vanemad aga muutuvad paratamatult tuimemaks ja kõvemaks.
Murulauku kasutatakse maitsetaimena. Ehkki kõikidel laukudel on glükosiidide rohkusest tulenev kibe maitse, on see murulaugul suhteliselt nõrk. Ka lõhn on murulaugul tunduvalt vähem vänge kui paljudel teistel laukude perekonna liikmetel. Murulauk sisaldab ligikaudu 90 protsenti vett ning tema toiteväärtus on suhteliselt väike - 100 grammiga saab vaid umbes 50 kcal. Suure veesisalduse tõttu pealsed närbuvad ja kuivavad soojas kiiresti. Kilesse pakitult saab neid hoida külmkapis 2-3 päeva.