Tänane leiva- ja saiatoodete valik on mõõtmatult suurem ja rikkalikum kui võileivatortide hiilgeajal aastakümneid tagasi. Eri jahudest, erinevate seemnete, köögiviljade ja muude põnevate lisanditega saiad-leivad ju lausa kutsuvad end soolastes tortides kasutama.
Tarretatud lõhevahu ja värske kurgi salatiga tort
Kui varem kippus võileivatort uppuma hapukoore-majoneesikastmesse, siis nüüd on nende kahe klassiku kõrval meie kasutuses jogurtid ja erimaitselised toorjuustud, crème fraîche, pestod ja muud kastmed-võided. Lisandite valik, millega kreemi maitsestada või mida tordikihtide vahele panna, on isegi väikese Eesti kohta piiritu.
Tiina Lebane ja Pille Enden on välja andnud uue kokaraamatu «Võileivatordid. Soolased ahvatlused», mille kaante vahelt leiad 45 uut ja maitsvat soolast tordiretsepti, mis ehivad su peolauda.
Sealt pärineb ka alljärgnev eriliselt hõrk tort, kus õrn lõhevaht lõhnab hullutavalt ning sobib samas suurepäraselt kerge äädika ja sinepiga maitsestatud värske kurgi salatiga. Leivakihid omakorda loovad kindla, maitseid ühendava raami.
Tarretatud lõhevahu ja värske kurgi salatiga tort
12 tk
- 400 g tumedat seemneleiba ja heledat täisteraleiba (segust 2/3 tume leib)
- 60 g võid
- 3 sl piima
Lõhevaht:
- 400 g maitsestamata toorjuustu
- 200 g hapukoort
- 450–500 g kuumsuitsulõhet
- 30 g väikeseid kappareid
- 2 värsket sibulat koos mugula ja roheliste vartega
- 2 dl vahukoort
- 5 želatiinilehte
- sidrunipipart maitsestamiseks
Värske kurgi salat:
- 1 suur küüslauguküüs
- 4–5 sl hakitud tilli
- 1 sl valge veini äädikat
- 1 sl suhkrut
- 0,5 tl soola
- 350–400 g värsket kurki
Kurgisalati kaste:
- 150 g paksu Kreeka jogurtit
- 3–4 sl hakitud tilli
- 1 tl teralist sinepit
- 1 tl suhkrut
- 0,5 tl soola
Kaunistamiseks:
- värsket tilli, rediseid, kirssananasse, sidruniviile
1. Alusta kurgisalati valmistamisest (selle võid ka varem ette valmis teha). Marinaadi jaoks purusta küüslauguküüs ning sega juurde hakitud till, äädikas, suhkur ja sool.
2. Koori kurk ja lõika väikesteks tükkideks. Pane kurgitükid kaanega purki, vala peale marinaad ja tõsta 2–3 tunniks külmkappi maitsestuma. Aeg-ajalt loksuta purki.
3. Vala jogurt paberist kohvifiltrisse ja tõsta kurkide maitsestumise ajaks külmkappi nõrguma.
4. Vala kurgitükid sõelale nõrguma. Sega nõrutatud jogurti hulka ülejäänud kastmeained ja lõpuks ka kurgitükid. Kui soovid hapumat maitset, lisa pisut äädikat või sidrunimahla.
5. Pudista leib tükikesteks ning lisa sulatatud või ja piim. Suru pool massist 24–26 cm lahtikäiva tordivormi põhja.
6. Lõhevahu jaoks sega kokku toasoe toorjuust ja hapukoor. Lisa tükeldatud kala, kapparid ja hakitud sibulad ning maitsesta sidrunipipraga.
7. Pane želatiinilehed külma vee sisse likku. Vahusta koor.
8. Lahusta paisunud želatiin umbes 0,5 dl kuumas vees ja vala peenikese nirena lõhevahu hulka. Kõige lõpuks lisa paari lusikatäie kaupa vahustatud koor.
9. Jaga pool kurgisalatist vormi leivapudi peale, kurgisalatile vala pool lõhevahust. Korda kihte samas järjekorras.
10. Kata vorm toidukilega ning pane vähemalt 8 tunniks (või järgmise päevani) külmkappi tarduma ja maitsestuma. Enne serveerimist kaunista tillivarte, redise- ja sidruniviilude, kirssananasside või muu meelepärasega.