«Ühel sumedal suveõhtul sain osa vaimustavast juubelipeost, mille kaunist lauda kroonisid Kalvi tehtud toidud. Kohe samas sündiski otsus: need maitsed ei tohi jääda vaid käputäie inimeste teada,» ütleb Kalvi Sedriku uue kokaraamatu «Aiapeo» idee autor Raili Mikk.
Aiapeo hitt: martsipaniga täidetud ahjuõunad apelsini-mascarpone'ga
Igapäevatööna on aga Hiiumaalt pärit Kalvi toita ligemale 500 Rahvusooperi Estonia töötajat ning õhtuti veel 800-pealine publik teatri kohvikutes ja Talveaias. Aivar Mäe on öelnud Kalvi kohta, et ta oskab katta laua nii presidendile kui külapeole.
Kui teater puhkab, kolib Kalvi Hiiumaale ja pühendub põhjalikult oma suvisele kirele ‒ õues toidu valmistamisele. Võtab kasutusele lihtsamad kooslused ja valmistamisnipid, kuid ühes asjas järele ei anna ‒ ja see on maitse.
«Aiapeo» retseptid aitavad toime tulla igat masti pidude ja pidulistega. Uuest kokaraamatust pärineb ka alljärgnev ahjuõunte retsept. Proovi ära!
Martsipaniga täidetud ahjuõunad apelsini-mascarpone’ga
- 10 keskmise suurusega õuna
TÄIDIS
- 75 g taluvõid
- 40 g rosinaid
- 1 tl kaneeli
- 50 g fariinsuhkrut
- 75 g martsipani
APELSINI-MASCARPONE
- 250 g mascarpone’t
- 3 sl apesinisukaadi
- (või apelsinimarmelaadi)
- 1 suur apelsin
- musta pipart
Eemalda õuntelt südamikud, aga ära õunu tükelda.
Sega kõik täidiseained ühtlaseks massiks.
Täida õunad saadud massiga – kuhjaga! Kui täidist jääb üle, võid seda säilitada külmkapis.
Pane täidetud õunad ahjuvormi ja küpseta eelkuumutatud 170-kraadises ahjus 20–25 minutit. Proovi küpsust tikuga. Kui tikk läheb kergelt läbi õuna, on need küpsed.
Riivi kaussi apelsinikoor ja pigista peale mahl. Lisa mascarpone, apelsinisukaad ja veidi värskelt jahvatatud musta pipart. Sega ühtlaseks massiks ja serveeri koos kuumade õuntega.
Seda magustoitu võib valmistada ka grillil. Siis on ahjuvormi asemel mugavam kasutada ühekordset fooliumist küpsetusvormi.