Kahe pere eksperiment: kuidas oleks igapäevaelu asjadeta?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meid ümbritseb igapäevaselt umbes 10 000 asja, aga kas saaksime ka nendeta hakkama? Pilt on illustratiivne.
Meid ümbritseb igapäevaselt umbes 10 000 asja, aga kas saaksime ka nendeta hakkama? Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Meie kodudes leidub ümbes 10 000 asja, mis tunduvad igapäevaeluks hädavajalikud. Aga kuidas oleks elada toidunõudeta, vannitoa ja kütteta, telekast ja moblast rääkimata?

Kaks saksa peret olid nõus telekanali RTL saates Punkt 12 eksperimendi korras asjadest loobuma. Kooliaealise pojaga perekond Oswald jäi ilma elutoamööblist, toidunõudest ja söögilauast köögis, aga ka telekast, mobiilidest ja videomängudest. Juba esimesel päeval oli näha, et maad võttis paha tuju: kui tavapäraselt oleks söödud mõnusasti köögis laua ümber istudes, tuli telekanali poolt saadetud hommikusööki seistes süüa.

Ei mingit telekavaatamist ega videomänge: väljas samuti kehv ilm ja pere igavles silmnähtavalt. Päästjaks said poja lauamängud, mida ammu enam kapist välja polnud toodud: järsku pakkusid need mõnusat meelelahutust kogu perele.

Neljandat kuud lapseootel Sarah ja Sven olid nõus läbi tegema veelgi ekstreemsema katse: nad kolisid üheks ööks Berliini Teepee kommuuni. Tegemist on telgikülaga mitte väga kaugel Berliini kesklinnast. Omanikuta krundil telkides resideerivad elanikud ajavad läbi sooja vee ja dušita, tualettruumiks välikäimla. Mõistagi pole ka kütet, süüa tehakse üheskoos ning kange alkohol ja narkootikumid on laagris keelatud. Ekstreemsete elamuste otsijad saavad väikse raha eest kommuunis ööd veeta.

Nii kolisid ka noor pere kütteta telki: õhkmadratsit katsid küll valged voodilinad, kuid sooja oli 10m2 suuruses telgis, mida tuli paaril jagada veel ühe külalisega, kõigest 7 kraadi ning valgusallikaks küünal, kuna elektrit telgis polnud. Kui lõkkeõhtu laulud, ühiselt söödud pitsa ja joodud vein tundusid paarile romantiline, siis hädal käimine mitte just kõige puhtamas ühises kuivkäimlas oli vähemalt Sarah' jaoks paras eneseületus. Kogemust hindasid nad põnevaks, ent päriselt kogu elu veetmist nii ette ei kujutanud.

Hea lugeja, kui palju asju sul tarvis on? Kas on mingid asjad, ilma milleta elu ette ei kujuta? Kirjuta meile kommentaariumis või Facebookis!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles