Korterite hinnad Tallinnas: vaata, palju maksavad korterid sinu linnajaos (2)

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endisesse Volta tehase klubihoonesse ehitatakse elegantsed korterid.
Endisesse Volta tehase klubihoonesse ehitatakse elegantsed korterid. Foto: Endover

Maa-ameti andmeil leidis aprillikuu jooksul pealinnas aset 1104 ostu-müügitehingut, kortereid müüdi 753, kesmise hinnaga 1508 eurot, selgub Uus Maa Kinnisvarabüroo turuülevaatest. Pindi Kinnisvara hinnangul on Eesti eluasemete hinnad kriisist alates kahekordistunud, kinnisvaraturu mootoriks on Tallinn.

Linnaosade kaupa olid korterite keskmised mediaanhinnad ja nende liikumised järgnevad: 

Haabersti: 1370 €/m2. Muutus võrreldes märtsiga +1% ja aastaga +5,5%.

Kadriorg: 2486 €/m2. Muutus võrreldes märtsiga -7,6% ja aastaga +8,8%.

Kalamaja: 2176 €/m2. Muutus võrreldes märtsiga +8,8% ja aastaga +14,1%*.

Kesklinn: 2050 €/m2. Muutus võrreldes märtsiga +1,6% ja aastaga +0,3%.

Kristiine: 1453 €/m2. Muutus võrreldes märtsiga -10,6%* ja aastaga -15,4%*.

Lasnamäe: 1368 €/m2. Muutus võrreldes märtsiga +1,1% ja aastaga +8,7%.

Mustamäe: 1396 €/m2. Muutus võrreldes märtsiga -3,7% ja aastaga -3,2%.

Nõmme: 1440 €/m2. Muutus võrreldes märtsiga +5,2% ja aastaga +5%.

Pirita: 1578 €/m2. Muutus võrreldes märtsiga -3% ja aastaga -4%.

Põhja-Tallinn: 1594 €/m2. Muutus võrreldes märtsiga +9,4% ja aastaga +19,2%*

(Allikas: Uus Maa Kinnisvarabüroo kinnisvaraturu ülevaade)

Eluasemete hinnad kahekordistunud

Pindi Kinnisvara turuülevaatest selgub, et eluasemete hinnad on kriisist alates kahekordistunud. Võrreldes viimaste aastate madalaima punktiga juulis 2009. aastal (624,2 €/m²) on Pindi Indeks 97% protsendi võrra kõrgemal. Pindi Indeks langes aprillis 2,8% võrra, andes 17 Eesti suurema linna tehingute kaalutud keskmiseks hinnaks 1231 eurot. Märtsis oli antud suurus korrigeeritud andmetel 1266 €/m².

 Pindi Kinnisvara müügipartner Peep Sooman sõnas, et indeksi tõus peaaegu buumiaegsele tasemele on olnud loogiline, samas edasist kiiret hinnatõusu pole põhjust oodata. «Edasine sõltub ikkagi Eesti konkurentsivõimest ja majandusedust, soovitame igatahes suuri hinnatõuse oma lähituleviku prognoosidesse mitte lisada,» lausus ta. 

Eesti sisuliselt ainsaks kinnisvaraturu mootoriks võib Pindi hinnangul pidada Tallinna linna ja selle tõmbekeskusi, kuna kiirelt kasvav elanike arv suurendab nõudlust ka elamispindade järgi.  Pindi Kinnisvara tegevjuht Lauri Tabur ütles, et liiga sageli peetakse Tallinna kinnisvaraturu kasvu põhjuseks ekslikult valesid argumente.  «Muidugi on tähtis, et majandus kasvaks ja et laenud oleks kättesaadavad, aga inimesed koonduvad siiski sinna, kus on tööd, mille eest teenitud rahaga on võimalik endale eluase soetada,» selgitas ta.

Vanalinnas maksab korteri ruutmeeter üle 3000 euro

Center Kinnisvara teatel tegi aga Tallinna vanalinna korteritehingute hinnatase, mis on viimased 3-4 aastat olnud stabiilselt kõrgel tasemel, tänavu esimeses kvartalis korraliku hüppe. Ka aprillis-mais jätkuvad tehingud varasemast kõrgemal hinnatasemel.

«Kui Tallinna üldine korteriturg on viimased 6-7 aastat näidanud stabiilset ja kindlat kasvu nii tehingute arvus kui ruutmeetrihinnas, siis kõrgelt hinnatud vanalinnas on olnud turg suhteliselt stabiilne. Alates 2012. aastast on keskmine hind püsinud 2700 euro juures m2 kohta ning aastas tehtud sadakond tehingut, vahel pisut rohkem, vahel vähem,» vahendas Center Kinnisvara tegevjuht Christian Ayrer. «Vanalinn on kahtlemata Eesti kinnisvaraturu kõige hinnalisem piirkond. Siin on juba varasemalt olnud hinnatase väga kõrge, kortereid on vähe saada ning samas jõukaid kliente jagub, kes soovivad omale eksklusiivset kodu või kriisikindlat investeeringut. Hindade kerkimine on samas loogiline, sest ka vanalinnas on valminud mitmeid arendusprojekte, samas ligi 1000 eurost hüpet ei julgenud prognoosida,»  sõnas ta.

Tänavu esimeses kvartalis on Tallinna vanalinna ruutmeetrihinnad maa-ameti statistika järgi teinud suure hüppe ning keskmiselt maksti sel perioodil 3735 eurot m2 kohta. Ka aprillis-mais on hinnatase jäänud üle 3000 euro. Tehinguid on sel aastal tehtud 31.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles