Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Sa oled jääkuubikuid tõenäoliselt valesti valmistanud

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Dagmar Lamp
Copy
Foto: Vida Press

Öeldakse, et kobakäpad saavad köögis hakkama vaid kahe asjaga: vee keetmise ja jääkuubikute valmistamisega. Kuid tuleb välja, et ka jääkuubikute tegemine pole nii lihtne, kui sa ilmselt seni oled arvanud!

Woman’s Day kirjutab, et jääkuubikute jaoks ei tohiks kasutada külma vett. Tõepoolest, sooja vee kasutamine tähendab, et jääkuubikud saavad valmis poole kiiremini.

Efekti nimi on Mpemba efekt, kuna nähtuse avastas Tansaania tudeng Erasto Mpemba 1960. aastal. Teadlased ei ole veel päris kindlad, miks soe vesi kiiremini jäätub, kuid ühe põhjusena on välja toodud jaheda vee puhul tekkivat jääkirmekihti, mis käitub isoleerkihina ja seetõttu jäätumisprotsess aeglustub. Ka on pakutud, et kuna soe vesi aurustub kiiremini, jääb külmutamiseks järele vähem vett.

Tagasi üles