Mida teha, et roosid püsiks aias terved?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roosid Kadriorus
Roosid Kadriorus Foto: Sander Ilvest

Mida suvele lähemale, seda enam leiab Eestimaa aedadest imelisi roose. Mida aga silmas pidada, et aedade kuninganna püsiks terve ja rõõmustaks pikalt silma?
 

Roosisortide aretus toimub haigustele vastupidavuse suunas, kuid siiski võib esineda ebasoodsate ilmastikutingimuste või sobimatu kasvukeskkonna mõjul lehehaigusi ja putukkahjureid, selgitab Hansaplant oma kodulehel.

Haiguste ja kahjurite vastu on kõige efektiivsem ja lihtsam profülaktiline tõrje. Selleks tuleb sügisel peale rooside tagasilõikamist kokku koguda ja hävitada kõik taimejäänused. Vanad taimejäänused on kõikide haiguste ja kahjurite talvitamiskohaks.

Nii lehehaiguste kui kahjurite vastu võitlemisel kehtib reegel, mida varem ravimist alustada, seda parem on tulemus. Lehehaiguste puhul tuleks olla eriti tähelepanelik hilissuvel.

Kõige enam teevad roosidele liiga lehehaigused: tahmlaiksus ja jahukaste. Lehehaiguste vastu aitab haigustele vastupidavama roosisordi valik ja ennatav lehehaiguste tõrje juuli alguses.

Tahmlaiksus: lehtedel mustad, tahma meenutavad laigud. Tugeva tahmlaiksuse esinemise korral võib suve lõpuks roosid sootuks ilma lehteteta jääda. Pritsida ennetavalt Topasi (4-5ml/10l)või Acrobat Plus'iga. Tahmlaiksuse ilmnemisel Scorega.

Jahukaste: lehtedel, hiljem ka õievartel ja noortel võrsetel valkjashall jahukirme. Tõrjeks pritsida Topasi (4-5ml/10L) või Acrobat Plus'iga. Tuleks teha ennetavat tõrjet.

(Allikas: Hansaplant)

Hea lugeja, kuidas hoiad roosid oma aias tervena? Jaga meiega oma nippe kommentaariumis, Facebookis või aadressil kodu@postimees.ee!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles